Namen Noemen 2023: ruim 800 bezoekers...

20 november 2023

...waaronder cliënten Sherpa en mensen uit regio.

Vrijdag 3 november was Namen Noemen voor cliënten van Amerpoort, natuurlijk met familie, begeleiders en vrijwilligers. Herinneren, gedenken en het leven vieren met rituelen en symbolen door kunst en muziek. Cliënten samen met medewerkers en verwanten, noemden de namen van de mensen die niet meer bij hen zijn. De fakkeltocht leidde langs plekken waar je de naam kon laten zingen, opschrijven, in stilte meegeven aan een hartje met de ster naar boven of met een lichtje dat te water werd gelaten en vele vormen meer. 

Wil jij ook een beetje liefde meegeven? 
De Baarnsche Courant liep mee en schreef: Verdriet om iemand die er niet meer is een plekje geven. Daar helpen kleine rituelen bij. Dit is iets wat kunstenares Angèle Bakker al jaren voor Namen Noemen doet, ze maakt grote installaties waar ze een kleine handeling bij bedenkt. In voorgaande jaren had ze een grote vlinder waar bezoekers kleine vlinders op mochten plakken, een andere keer was het een trap die naar de hemel reikte. En nu baadt een grote komeet in fel wit licht met een staart van stof. ,,Wil jij ook een beetje liefde meegeven?”, vraagt ze voorbijgangers, terwijl ze hartjes in hun handen stopt. Vierhonderd uur heeft ze gewerkt aan het kunstwerk en aan de hartjes. Maar dit doet ze met liefde. ,,Ik heb 36 jaar lang op de boerderij gewerkt als begeleider, dus ik doe dit graag voor de mensen hier.” 

Ik denk vanavond aan mijn opa en aan mijn hond die er niet meer is 
Lisa, medewerker van Amerpoort was als begeleider mee met Erik, die bij Amerpoort woont: ,,Erik is samen met de andere bewoners van zijn woongroep al dagen met Namen Noemen bezig. Voor hen is het altijd een bijzondere beleving, je merkt dat het echt wat met ze doet.” Erik loopt naar een tafel waar hij met een stift begint te schrijven op een gekleurd papier. ,,Ik denk vanavond aan mijn opa”, zegt hij, ,,en aan mijn hond die er niet meer is.”. Dan mag hij met een vrijwilliger mee lopen naar het water, waar andere vrijwilligers de lichtjes aanpakken en deze te water laten. Erik is zichtbaar geroerd, maar hij is ook benieuwd naar wat hem nog meer te wachten staat.

Namen Noemen is mogelijk gemaakt door de medewerking van veel mensen: de technische dienst, de klussengroep, de boerderij medewerkers, de kunstenaars, medewerkers van de bos- en tuindienst, de receptie en het Cultureel Centrum. We hebben het echt samengedaan: samen met 55 vrijwilligers die de week voorafgaand hebben opgebouwd, samen met de werkgroep. In de avond waren er de 100 vrijwilligers die tal van werkzaamheden deden: van koffie rondbrengen tot vuur bewakers, van begeleiders van een groep tot ondersteuners bij een kunstvorm en natuurlijk de Bhv'ers. 

We zijn heel trots dat we Namen Noemen weer konden en mochten organiseren. Dank aan iedereen!  

Namens de werkgroep Namen Noemen: Alex, Annemieke, Danique, Fokko, Herman, Linda en Natascha. 

Baarnsche Courant, 6 november 2023

Baarnsche Courant 6 november Namen Noemen.jpg

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau