Charlotte en Francisca aan de slag met duurzaamheid

06 februari 2023

Charlotte woont sinds vijf jaar in woongroep Vinkenoord in Vinkeveen. Hier wonen 15 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Een jaar geleden kreeg Charlotte als kerstcadeau het boek Janouk zoekt een duurzame wereld van ZAPP-presentator Janouk Kelderman. Charlotte las het boek en verdiepte zich de maanden daarna in duurzaamheid. En wat je zelf kan doen om je CO2 voetafdruk kleiner te maken. Een betere wereld had al haar interesse: bij haar ouders in Bilthoven plandelt ze om de week met haar moeder (plandelen is wandelen en tegelijk zwerfafval opruimen, red.) En bij een strandwandeling gaat ook vaak een vuilniszak mee voor het opruimen van zwerfafval. Charlotte: “Ik ben nog meer op gaan letten na het lezen van het boek: ik was al goed bezig”. 

Aan de slag

Na het lezen van het boek, ging Charlotte ermee aan de slag. In begeleider Francisca vond ze een ‘groene’ medestander. Francisca lacht: “Ja dat klopt, ik ben ook bezig met duurzaamheid: zo heb ik een tijdje veganistisch gegeten en eet ik nu vegetarisch. In mijn werk probeer ik praktische duurzame acties in te voeren: “Een tijd terugging onze afvalbak kapot en die hebben we meteen vervangen door een afvalscheiding prullenbak”. Charlotte: “Ik vroeg Francisca of ze met mij wilde werken aan een presentatie voor de begeleiders. We vulden voor onze woonlocatie de test in van Milieu Centraal: Verklein je CO2-voetafdruk en zetten informatie op een rij. Met daarbij tips die – denken wij - haalbaar zijn voor onze woonlocatie.”  

Presentatie met tips

Charlotte maakte van de informatie en tips een PowerPoint-presentatie: “Ik heb de presentatie eerst aan mijn familie laten zien: zo kon ik al een keer oefenen”. Daarna gaven Charlotte en Francisca de presentatie in het teamoverleg van de begeleiders. Francisca: “Daar kwamen mooie gesprekken uit en iedereen reageerde positief”. Charlotte: “De volgende stap is het bewonersoverleg, waar ik met Francisca de presentatie ga laten zien”. Dat Amerpoort eind 2022 de Greendeal heeft ondertekend, vinden Francisca en Charlotte goed nieuws. Charlotte: “Ik vertelde het aan mijn vader dat Amerpoort gaat werken met de milieuthermometer en hij zei: dat doen ze op mijn werk ook!”.  

Tip van de maand 

Elke eerste dinsdag van de maand delen we op de website van Amerpoort en via Facebook en Instagram een tip uit de presentatie van Charlotte en Francisca. Wil jij ook aan de slag met duurzaamheid? Volg de tips vanaf eind maart via onze website, facebook en instagram..  

Vind je het net als Charlotte en Francisca leuk om te vertellen wat jij of jouw woongroep doet aan duurzaamheid? Stuur een mail naar Sharon s.vankoot@amerpoort.nl, dan neemt ze contact met je op. 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau