Zorg van Amerpoort in Amersfoort gaat gewoon door

21 november 2022

In het AD Amersfoortse Courant van 17 november stond een artikel: ‘De zorg in de regio Amersfoort gaat op zijn kop’.

In het AD Amersfoortse Courant van 17 november stond een artikel: ‘de zorg in de regio Amersfoort gaat op zijn kop’. Voor cliënten van Amerpoort heeft deze wijziging nauwelijks gevolgen. Hoe zit het precies? 

Wat is er aan de hand? 

Gemeenten in de regio Eemland kopen gezamenlijk zorg in die wordt geleverd op basis van de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Die samenwerkende gemeenten zijn Amersfoort, Leusden, Nijkerk (deels), Woudenberg, Soest, Baarn, Eemnes en Bunschoten. De regio Eemland koopt die zorg nu in bij ongeveer 400 organisaties. Dat betekent dat de inkopers met 400 organisaties contact hebben over contracten, verantwoording, enzovoorts. De regio Eemland wil dat vereenvoudigen. Per 1 januari 2024 wil de regio het aantal zorgaanbieders waarmee ze rechtstreeks zaken doet, terugbrengen tot drie: één voor de jeugdzorg, één voor de WMO en één voor de maatschappelijke opvang. In mei 2023 moet definitief duidelijk worden welke drie zorgaanbieders dat worden. 

Wat betekent dit voor cliënten van Amerpoort? 

De meeste cliënten bij Amerpoort krijgen zorg op basis van de Wet Langdurige Zorg. Dat wordt geregeld via het Zorgkantoor en niet via de gemeente. Zij worden sowieso niet geraakt door dit beleid. Een flink aantal cliënten krijgt zorg of begeleiding op basis van de Jeugdwet of de WMO. Hoogstwaarschijnlijk gaat deze gemeentelijk gefinancierde zorg ook gewoon door na 2024. Amerpoort is al in gesprek met de zorgorganisaties die in beeld zijn als hoofdaannemer voor de regio Eemland. Amerpoort biedt specialistische zorg die een andere organisatie niet zomaar kan overnemen. Amerpoort blijft die zorg gewoon bieden als onderaannemer. Contacten tussen Amerpoort en de gemeente over de financiering van jeugdzorg of WMO verlopen dan via de hoofdaannemer. De cliënten merken daar niets van. 

In hoeverre is dit verrassend of nieuw? 

De regio Eemland is niet de enige die probeert de aanbesteding van zorg wat efficiënter te organiseren. In Utrecht verloopt de aanbesteding van jeugdzorg al enige tijd via de organisaties Koos en Spoor030, eveneens consortia van een aantal zorgaanbieders.

Vragen? 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met het Klantbureau van Amerpoort.  

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau