Reflecties van begeleiders op betekenisvolle interactiemomenten met mensen met een ZEV(M)B

15 november 2022

Voor mensen met een zeer ernstig verstandelijke (en meervoudige) beperking (ZEV(M)B) en hun begeleiders is het aangaan van betekenisvolle interactiemomenten niet altijd eenvoudig.

Om begeleiders hiervoor meer handvatten te bieden, onderzocht promovenda Wieneke Penninga (AWVB* en Amerpoort) samen met haar promotieteam wat voor begeleiders een interactiemoment met iemand met een ZEV(M)B betekenisvol maakt. En welke omstandigheden helpend zijn voor het ontstaan van een betekenisvol interactiemoment.

De resultaten zijn weergegeven in een factsheet en een wetenschappelijk artikel.

Wieneke vertelt hoe bijzonder het voor haar is om met begeleiders juist hierover in gesprek te gaan: “Ik vind het indrukwekkend om te zien hoe betekenisvolle momenten ‘leven’ bij begeleiders en hoe na deze momenten hen aan het hart liggen.

Mijn wens is dan ook dat ik met dit onderzoek het aangaan van betekenisvolle momenten voor zowel begeleiders als cliënten eenvoudiger kan maken. Onder andere door begeleiders hiervoor meer handvatten te bieden.”

* Over de AWVB
De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) doet wetenschappelijk onderzoek onder leiding van prof. dr. Petri Embregts. Samen met mensen met een verstandelijke beperking, hun naasten en zorgprofessionals werken we aan kennisontwikkeling en kennisdeling. Zo bouwen we aan een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig is en zich thuis voelt. Meer weten? Kijk op www.awvb.nl

 

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau