Let's talk about.... samenwerking!

28 november 2022

Saskia Streng (Sherpa) en Mike Haanstra (Amerpoort) werken al drie jaar samen rondom het thema seksualiteit.

Zorgorganisatie Sherpa is voor Amerpoort niet alleen al jaren een goede buur. Ook op het gebied van zorg vindt er al lange tijd veel uitwisseling plaats.

Beide organisaties hebben onlangs naar elkaar uitgesproken om hier inhoudelijk nog meer vorm aan te willen geven. Een mooi voorbeeld van hoe goed zo’n samenwerking kan uitpakken, is rondom het thema Seksualiteit. Saskia Streng en Mike Haanstra werken al 3 jaar samen rond dit thema en vertellen wat zij bij elkaar vonden.

Amerpride

‘Mike, ik heb een praktische vraag van een cliënt. Kun jij mij helpen?’ Zo begon 3 jaar geleden de samenwerking tussen Saskia Streng, zorgadviseur en lid van netwerk Seksualiteit bij Sherpa, en Mike Haanstra, medewerker consultatieteam LIS (Lichamelijkheid, Intimiteit en Seksualiteit) bij Amerpoort. Mike vertelt: “Een cliënt van Sherpa wilde graag deelnemen aan onze Amerpride-activiteiten. Saskia belde mij hierover. Door de daaropvolgende gesprekken merkten we dat we samen steeds stapjes dieper gingen. Want zo bleek, Amerpoort had op dat moment veel expertkennis op dit onderwerp, terwijl Sherpa weer veel ervaring had in het voeren van gesprekken met cliënten over dit onderwerp door de inzet van aandachtsfunctionarissen. Daarbij wilden we juist de expertkennis meer invulling geven.” Saskia Streng: “Wij hadden bij Sherpa in het netwerk de kennis van begeleiders, die de rol hebben van aandachtsfunctionaris op het gebied van seksualiteit, maar misten de expertrol, die zowel kennis als ervaring meebracht. Met de toevoeging van Mike konden we echt sparren op inhoud.

Amerpoort speelde vooral met de vraag ‘Hoe kunnen wij onze kennis over dit onderwerp te verspreiden?” Mike: “Samen zijn we de netwerkbijeenkomsten over seksualiteit van Sherpa groter gaan maken door begeleiders en andere betrokkenen van Amerpoort uit te nodigen. Belangrijk voor beide organisaties was wel dat de hulpvraag van de begeleider of cliënt centraal staat. Zo staan we dichtbij de driehoek, maar kunnen daarin vooral snel inhoudelijk schakelen.”


Ervaringsdeskundige

Saskia: “Naast de samenwerking met elkaar, werken we ook samen met ervaringsdeskundige cliënten. Dit breiden we vanuit ons netwerk ook steeds verder uit. Zo is één van onze ervaringsdeskundige ook actief bij de LFB en werken we daar nu mee samen als pilot. We onderzoeken hoe we de bespreekbaarheid van seksualiteit kunnen vergroten door het inzetten van middelen en wat kunnen we aan bestaande middelen uitwisselen?”

“Maar we werken ook samen met bijvoorbeeld Sonja en Sandra van het ambulante team van Sherpa’, vertelt Mike. “Zij organiseren twee keer per jaar de Ontmoetingsdag. In oktober hebben wij daaraan ook deelgenomen met een aantal cliënten van Amerpoort. Dat willen we in de toekomst weer doen, want hierdoor kunnen cliënten van beide organisaties elkaar blijven ontmoeten.” Saskia: “Door die samenwerkingen kun je elkaar echt verder brengen. Beide organisaties hebben gebieden waar we sterk in zijn, die kunnen we samen verdiepen om cliënten die met vragen zitten te helpen.”

Nieuwe energie

“Dankzij deze samenwerking met Mike is bij mij weer nieuwe energie gaan stromen. Ik leer veel van zijn kennis en merk dat ik er niet alleen voor sta. Al heb ik meer een verbindende rol en Mike meer de expertrol, zo kunnen we elkaar verder brengen. Samen hebben we een voorvechtersrol op dit thema. Het is voor cliënten en medewerkers zo’n belangrijk onderwerp, dus we moeten voorkomen dat dit door andere thema’s soms wordt ondergesneeuwd. Door preventief kennis te brengen en mensen te stutten en te steunen, kunnen we hen beter faciliteren en inhoud blijven geven aan het onderwerp.”

Mike: “Van Saskia leerde ik juist hoe belangrijk het is om te verbinden en breder te kijken naar wat er allemaal speelt. Samen kunnen we echt sparren en Saskia daagt me dan ook uit om breder te dromen. Wat is nou het ideale plaatje? Mijn grote droom is dan ook dat de handelingsverlegenheid van begeleiders er vanaf gaat. Het moet net zo normaal zijn om te praten over je eigen lichaam en seks als over tandenpoetsen of geld.”

Een kleurrijke toekomst samen

In de gezamenlijke droom van Saskia en Mike? “In die toekomst hopen we naar één LIS-team te gaan”, zegt Mike. “Oftewel: we bewegen toe naar één punt waar alle medewerkers van beide organisaties vragen kunnen stellen over lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit, en dus ook relaties.” Saskia vervolgt: “En dat we samen meer inhoud en vorm geven aan onze tradities, waarin we laten zien dat iedereen mag zijn wie hij is. Bijvoorbeeld bijeenkomsten voor zowel cliënten als medewerkers, zoals bij het hijsen van de regenboogvlag afgelopen mei. Iedereen is uniek, daar blijven ons samen voor inzetten!”

Vragen over lichamelijkheid, intimiteit of seksualiteit?
Dan kun je terecht bij je begeleider. Hij of zij kan je verder helpen naar het netwerk seksualiteit. Direct een vraag stellen? Dat kan via s.streng@sherpa.org of lis@amerpoort.nl. 
Alle activiteiten van Amerpride zijn ook toegankelijk voor cliënten van Sherpa. De volgende ontmoetingsdag voor ambulant wonende cliënten is op 25 maart 2023. Houd de kalender in de gaten voor meer informatie.

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau