Rondreizend regioschilderij eindigt in Amersfoort

24 augustus 2022

Reis van door kunstenaar Piet Schopping gemaakte regioschilderij is ten einde.

De reis van het door kunstenaar Piet Schopping gemaakte regioschilderij is ten einde. Schopping overhandigde het maandag 22 augustus persoonlijk aan Karla Oosting, directeur van het samenwerkingsverband ‘regio Amersfoort’, in het prachtige onderkomen van het regiokantoor aan het Stadhuisplein 5.

Het schilderij was eerder die dag opgehaald uit het raadhuis van Woudenberg, de laatste van de negen gemeenten waar het schilderij sinds 2019 in alfabetische volgorde op tournee was.

Piet Schopping maakte het schilderij in opdracht van de ‘dialooggroep Regioprofilering van de Regio Amersfoort’. De titel van het schilderij, ‘Regio Amersfoort, je kunt er niet omheen’, verwijst onder meer naar de centrale ligging van het gebied en naar wat het allemaal te bieden heeft.

In de Regio Amersfoort werken negen gemeenten (Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg) samen op allerlei gebieden. Zo willen zij grensoverschrijdende regionale vraagstukken aanpakken. Inwoners, organisaties en andere belanghebbenden worden hierbij betrokken via dialooggroepen.

Piet Schopping is een van de bekendste kunstenaars van Jans Pakhuys, een atelier voor mensen met een verstandelijke beperking van zorgorganisatie Amerpoort. Schopping schilderde op het Regioschilderij symbolen per gemeente, zoals de kippen van Barneveld, de heide van Leusden en Paleis Soestdijk in Baarn.

Het schilderij ging als een soort ‘wisseltrofee’ van het ene gemeentehuis naar het andere, als teken van het verbindend element in de regio. Alfons Klarenbeek, woordvoerder van de dialooggroep Regioprofilering en samen met de elf leden van de dialooggroep, de initiatiefnemer van het kunstwerk, gaf Piet Schopping een kleine replica van zijn eigen schilderij. Op zijn beurt gaf Piet aan Alfons een serie van drie portretten: een echte ‘Schopping’.

Aan de tournee van het regioschilderij is nu na drie jaar een einde gekomen; het enige echte origineel blijft aan het Stadhuisplein.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau