Regenboogvlag illustreert: iedereen mag zichzelf zijn

18 mei 2022

Al een aantal jaren waait de regenboogvlag lekker mee met de wind op woonpark Nieuwenoord van Amerpoort. Gebroederlijk naast een vlag met het logo van Sherpa hangt er nu ook een regenboogvlag in de masten voor het servicegebouw van Woonwijk Eemeroord in Baarn. De vlag is gehesen omdat 17 mei de internationale dag is tegen homofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Het initiatief voor het voeren van de regenboogvlag is genomen door het netwerk seksualiteit.  Sherpa en Amerpoort werken daarin samen en dragen uit dat iedereen zichzelf mag zijn. Want: ‘Iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn. Oordeel niet en waardeer de mooie verschillen van elkaar. Be your beautiful self!’

Saskia Streng van het netwerk binnen Sherpa: “Het is belangrijk dat taboes worden doorbroken. En aandacht hiervoor past naadloos bij onze visie dat ieder mens uniek is en mag zijn.” Mike Haanstra (Amerpoort) vult aan: “We leven nog steeds in een tijd dat het niet vanzelfsprekend is dat je geen hetero bent. Uit de kast komen is soms heel ingewikkeld, voor medewerkers en ook voor cliënten. Daarom is belangrijk dat er aandacht is voor diversiteit.”

Leuke mensen

Het netwerk organiseerde ook een bijeenkomst rondom het moment dat de felgekleurde vlag in top ging. Daarbij waren medewerkers en cliënten van Sherpa en Amerpoort aanwezig. Bestuurder Henk Kouwenhoven benadrukte in een korte speech het belang van dat iedereen zichzelf mag en kan zijn bij Sherpa. Naast een fel lentezonnetje werden de aanwezigen getrakteerd op roze koeken en gekleurd snoepgoed. En een korte quiz, want waar staan al die letters in LHBTIQ+ nou eigenlijk voor? De L bijvoorbeeld? Nadat het even stil bleef, riep iemand: “leuke mensen”, wat op instemmend gelach kon rekenen.

Tijdens de vrolijke bijeenkomst bleek zeker ook ruimte voor het benoemen van moeilijke zaken die nog aandacht nodig hebben. Saskia: “We zien toch nog wel psychisch leed, ook bij medewerkers. Zo hoorde ik een voorbeeld van iemand die pas bij zijn afscheid aan zijn collega’s durfde toe te geven dat hij homo is. Terwijl je wilt dat iedereen gewoon over zijn weekend en relatie kan vertellen, toch?!” Mike zegt: “Er is nog steeds discriminatie, er wordt gescholden. Je moet er toch op inzetten dat dat niet meer gebeurt.”

Woorden

“Een open werk- en leefklimaat is belangrijk. En hier is bespreekbaarheid vergroten voor nodig,” meent Saskia. Mike: “Cliënten hebben vaak de woorden niet om hun gevoel te omschrijven. Voor begeleiders is het belangrijk om cliënten de woorden te geven om zichzelf te leren begrijpen. Een van de aanwezige cliënten opperde: “Soms is het heel moeilijk hier over te praten. Het is een idee om met picto’s (pictogrammen, red.) te werken. Want het is een belangrijk onderwerp.”

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau