Mini-symposium AWVB 'on tour'

De inschrijving voor dit evenement is inmiddels gesloten.

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) bestaat 10 jaar! De AWVB is een samenwerkingsverband tussen 16 zorgorganisaties, de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een licht verstandelijke beperking LFB en Tilburg University. De AWVB viert deze mijlpaal met een feestelijk bezoek aan haar partnerorganisaties: de ‘AWVB on tour’.

Waar en wanneer?
Woensdag 5 april tussen 10.00 uur -12.15 en tussen 13.30 - 16.30 uur bij Sherpa en Amerpoort in Baarn. Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om deel te nemen, vragen we je om je aan te melden voor het ochtend- of het middagprogramma.  We sluiten de dag af met een borrel van 15.30 – 16.30 uur bij Sherpa (‘t Gein).

De inschrijving voor dit evenement is inmiddels gesloten.

Voor wie?

Er zijn verschillende lezingen en workshops voor alle professionals (zoals begeleiders, managers, behandelaren, beleids- en HR-medewerkers) en voor naasten en mensen met een verstandelijke beperking. In de middag is er een workshop speciaal voor cliënten en hun begeleiders.

De lezingen en workshops in de ochtend: 

Lezing ’Eigen regie en zelfbepaling’ 
Spreker: Professor Petri Embregts 

Mensen met een verstandelijke beperking beschikken over belangrijke kennis op basis van hun eigen ervaringen. Hoe kunnen we deze ervaringskennis optimaal benutten? Tijdens de lezing zal ook worden ingegaan op het belang en de meerwaarde van eigen regie en wordt gekeken hoe het clientperspectief centraal gesteld kan worden. Tot slot komt de vraag aan de orde hoe we de zelfbepaling van mensen met een verstandelijke beperking kunnen vergroten. 

Workshop ‘Eigen regie’ 
In deze workshop gaan de deelnemers aan de slag met het onderwerp eigen regie van mensen met een verstandelijke beperking. Deelnemers onderzoeken zelf de meerwaarde van eigen regie en krijgen tips en adviezen om ervaringskennis van mensen met een verstandelijke beperking (meer) te benutten in de dagelijkse praktijk. 

 

De lezingen en workshops in de middag: 

Workshop ‘Webapp Familie enzo’ (speciaal voor cliënten en hun begeleiders)
De AWVB heeft de webapp Familie enzo ontwikkeld. Met de webapp kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking op een aansprekende manier zelf hun familienetwerk in kaart brengen. In deze workshop leren de deelnemers hoe de webapp werkt. Het is fijn om te weten wie er belangrijk zijn in je netwerk, zodat je hier met anderen over kunt praten. Omdat je tevreden bent, of juist iets wil veranderen. Deze bijeenkomst is voor en samen met mensen een verstandelijke beperking ontwikkeld. Ze worden samen met de participatiemedewerkers van de AWVB verzorgd. 

Lezing ‘Ondersteuning van zorgprofessionals in hun vakmanschap’
Spreker: Professor Petri Embregts 
De kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking hangt in grote mate af van het handelen van zorgprofessionals. Welke competenties worden van zorgprofessionals gevraagd? En welke kennis is nodig om de professionele ontwikkeling van begeleiders, gedragsdeskundigen en andere zorgprofessionals te stimuleren en de kwaliteit van hun ondersteuning vanuit optimaal vakmanschap vorm te geven? In deze lezing zal ingegaan worden op de kennis die de AWVB hierover heeft ontwikkeld. 

Workshop ‘Motiveren van mensen met een licht verstandelijke beperking en verslavingsproblemen’ 
Ook mensen die een licht verstandelijke beperking hebben of functioneren op zwakbegaafd niveau kunnen verslaafd raken. Bijvoorbeeld aan genotsmiddelen, gamen of internetten. In deze workshop staat dit thema centraal. Wanneer is er sprake van een verslaving? En wat kun je als zorgprofessional doen om mensen met een licht verstandelijke beperking te motiveren tot gedragsverandering? De training ‘Sterker dan de kick’ wordt hierbij als voorbeeld gebruikt.

Foto boven: Bettina Traas © Sherpa 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau