Divisie 1

Divisie 1 is één van de zorgdivisies van Amerpoort en bestaat uit 4 kleurrijke woonparken.

Divisie 1 is één van de zorgdivisies van Amerpoort en bestaat uit 4 kleurrijke woonparken. Hier wonen en werken mensen van jong tot oud met een matige of ernstige meervoudige verstandelijke beperking. Het grootste en oudste woonpark is Nieuwenoord in Baarn. De andere woonparken zijn het Kwatrijn en Vosseveld in Soest en Christophorus in Bosch en Duin. Ook biedt de zorgdivisie een breed palet aan zorg en ondersteuning voor gezinnen met kinderen met een verstandelijke beperking. Medewerkers van divisie 1 begeleiden 1066 cliënten .

Samen werken aan een goed leven

Samen werken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is de missie van Amerpoort. Binnen divisie 1 wonen en werken mensen met een matige of ernstige (meervoudige) verstandelijke beperking of ze krijgen respijtzorg, dagbesteding of begeleiding aan huis. Een deel van hen heeft extra medische zorg nodig en ook is er soms sprake van moeilijk verstaanbaar gedrag. Onze medewerkers werken vanuit een menslievende professionele houding en maken gebruik van methodieken zoals Spoor A (bij moeilijk verstaanbaar gedrag) en LACCS (bij ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen). Bij Christophorus werken we daarnaast vanuit de antroposofische visie.

Kinderen en ouders

Zo’n 500 cliënten in divisie 1 zijn jonger dan 18 jaar. Amerpoort biedt ouders een breed palet aan zorg en ondersteuning voor gezinnen met kinderen met een verstandelijke beperking. Van vroegdiagnostiek, extra begeleiding via KIDS op kinderdagverblijf of school, peuterdagcentra, kinderdagcentra, buitenschoolse-en zaterdagopvang, logeren, Thuis Ondersteunende Zorg (TOZ), praktische pedagogische gezinsbegeleiding (PPG) tot gezinshuizen. Want ieder kind is uniek en heeft recht om kind te zijn en zich te ontwikkelen in een stabiele, vertrouwde en stimulerende omgeving.

Wonen in een woonpark

Wonen en werken in een dorp midden in de natuur, waar mensen van oud tot jong, met uiteenlopende mogelijkheden samen leven. Waar een goede balans is tussen veiligheid en levendigheid, zodat bewoners, familieleden en medewerkers zich thuis voelen. Dat kan bij één van de 4 kleurrijke woonparken van Amerpoort. De meeste bewoners zijn volwassen, maar er wonen ook 140 jongeren (< 25 jaar) bij divisie 1.

Dagbesteding en werk

361 mensen werken overdag op een dagbesteding die bij hem of haar past op één van de woonparken of in de buurt. Bij de Kwekerij of de Boerderij de Huydecoper op Nieuwenoord of in de tuin van het Kwatrijn kan iemand lekker buiten aan de slag. Voor echte klussers is er de Klussengroep, ’t Ambacht of een Industriegroep op Nieuwenoord. Creatieve dagbesteding kan bij het Kompas van Christophorus of één van de creatieve groepen op het Binnenhof. En voor dagbesteding in de horeca is er het Serviceteam of het Cultureel Centrum van Nieuwenoord, het Grand Café de Lindenhof in Soest, Twizst in Bunschoten of muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. Jongeren kunnen naar het schooltje van NOVA Fido en voor ouderen is er dagbesteding aan huis of de Kleinschalige Dagbesteding Ouderen (KDO). Begeleiders werken op de woonparken zoveel mogelijk cliëntvolgend en kunnen met bewoners mee naar de dagbesteding. Het complete overzicht van dagbesteding is te vinden op www.amerpoort.nl/dagbesteding.

Hoeveel medewerkers?

Bij divisie 1 werken ruim 1300 mensen. Veruit de meeste medewerkers werken in de zorg, namelijk 1267. In de zorg werken begeleiders, gedragsdeskundigen en medewerkers nachtzorg.

Wie betaalt de zorg?

Amerpoort krijgt geld voor de zorg en begeleiding vanuit verschillende bronnen. Voor meer dan de helft van de cliënten komt het geld vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Ook wordt gebruik gemaakt van Meerzorg bij intensievere ondersteuningsvragen. Ongeveer een kwart van de cliënten heeft te maken met de Jeugdwet. En een kleinere groep maakt gebruik van een Persoonsgebonden budget (PGB).

Alle cijfers zijn van mei 2019

Download deze informatie als PDF-bestand.