Wonen en werken bij ASVZ : Frans en Corrie Heijn

Een groot deel van 60 jaar Amerpoort heeft Frans Heijn meegemaakt bij één van die vele voorlopers en fusiepartners: ASVZ Utrecht.

"Op 9 oktober is het feest", weet Frans. "Ik heb het al in de agenda gezet." Ook hij zal van de partij zijn op het feest voor cliënten, verwanten, vrijwilligers en medewerkers ter gelegenheid van 60 jaar Amerpoort. Een groot deel van die periode heeft Frans Heijn (68, maar hij ziet er tien jaar jonger uit) meegemaakt bij één van die vele voorlopers en fusiepartners van Amerpoort: ASVZ Utrecht. Sinds de bouw woont hij aan de Marketentsterlaan in De Meern. "Er is in die tijd wel veel veranderd."

Marketentsterlaan

De schoonzus van Frans, Corrie Heijn (72), heeft die periode ook helemaal meegemaakt: zij werkte 32 jaar bij ASVZ als secretaresse. "Vroeger had de Marketentsterlaan 24 bewoners, verdeeld over een blauwe en een groene groep naar de kleur van het tapijt in de twee woonkamers. Sinds 1985 was het een locatie van ASVZ Utrecht."

"Ik heb het hier goed naar mijn zin", vertelt Frans, net hersteld van een operatie. "De woonkamer is nu de inloop, waar je spelletjes kan doen en koffie drinken. Je kunt er naar toe wanneer je wilt. Zelf ga ik niet zo vaak. Vanavond krijg ik visite en anders ben ik gewoon hier alleen. Dat vind ik niet erg. De mentoren komen altijd even kijken hoe het gaat."

In al die jaren heeft Frans al heel wat mentoren zien komen en gaan. Veel van hen kent hij nog bij naam: Bart, Kees, John, Peter en natuurlijk Loekie, die hier lang hoofd was en Monique met die lange staart. Overdag gaat Frans naar activiteitencentrum De Wilg in Utrecht, waar hij onder meer prachtige werken van keramiek maakt die in zijn woonkamer zijn uitgestald: veel auto's, en ook een mooi Mariabeeld. Vroeger ging hij naar de Werkplaats, maar daar is hij op zijn 62e gestopt. "Met De Wilg zijn we wel eens naar Nieuwenoord in Baarn geweest. Toen hadden we nog veel uitjes. Nu veel minder, want er is minder geld."

ASVZ Utrecht

Frans woonde eerst op het Bolwerk in Utrecht, een locatie van organisatie Chrristofoor ("dat is nu Reinaerde", legt Frans uit). Maar hij is geboren en getogen in De Meern dus het was mooi dat hij terug kon. Hij ging wonen bij ASVZ Utrecht, nu één van de 'bloedgroepen' van Amerpoort.

ASVZ werd opgericht in 1964 om kinderen met een verstandelijke beperking een vakantie of langdurige verzorging te bieden. De Stichting Algemene Vakantiehuizen voor Zwakzinnigen veranderde in 1968 haar naam in Algemene Stichting voor Verzorging en Verpleging van Zwakzinnigen (ASVZ).

In de jaren zeventig groeide ASVZ explosief. In samenspraak met het ministerie werd de organisatie in 1983 in regio’s verdeeld. Zo ontstond ASVZ Utrecht, het onderdeel waarmee De Amerpoort in 2004 fuseerde tot Amerpoort ASVZ. (De letters ASVZ zijn van de naam afgevallen in 2007: toen veranderde ASVZ Groep haar naam in Carante Groep, een samenwerkingsverband van nu twaalf zelfstandige organisaties in de zorg).

Zoals Frans veel mentoren voorbij heeft zien komen, zo zeiden ze van Corrie Heijn dat ze veel directeuren 'versleet' bij ASVZ. Een stuk of zes in de periode dat ze er werkte van 1969 tot 2001. "Ik ben begonnen als administratief medewerker en werd later directiesecretaresse; altijd part-time, eerst drie en later twee dagen. Het was eigenlijk een duo-baan." Ze werkte op het kantoor aan de Maliesingel. Later aan de Othellodreef en tenslotte in Zeist.

"ASVZ had een algemene grondslag en was vooruitstrevend: alles ging uit van de cliënt. We hadden cliënten van allerlei geloof en dat werd gerespecteerd en nageleefd. Toen ik er kwam werken vond ik het ook heel sociaal. Heel anders dan het advocatenkantoor waar ik eerder had gewerkt. Overal werd de tijd voor genomen. Heel prettig."

Fusie

Corrie was net weg bij ASVZ toen er werd gefuseerd met De Amerpoort, maar "in mijn tijd waren er ook al volop fusieplannen", herinnert ze zich. "Er werd gesproken over de Triple A: ASVZ, Amerpoort en Abrona, wat dan weer niet lukte. Het moest efficiënter en kostenbesparend. 'Meer handen aan het bed' was een kreet uit die tijd. De hele zorg is altijd in beweging en dat maakt het interessant. Ik ben niet voor niets meer dan 30 jaar gebleven. Het blijft leuk."

Wat merkte Frans van de fusie? "Het maakte geen verschil," vindt hij. Maar de Marketentsterlaan veranderde wel. Een verbouwing toverde de twee woongroepen om in tien ruime appartementen, waar Frans er nu één van bewoont. "Op een gegeven moment hadden we geen slaapwacht meer," vult hij aan. "Nu moeten we op een rode knop drukken en horen we iemand in Baarn. Soms moet je lang drukken." Inmiddels is er weer een slaapwacht, maar de rode knop wordt nog steeds gebruikt.

"Tegenwoordig zijn mensen wat zakelijker", vindt Corrie. "En dat moet ook wel. Vroeger was hier voor de woongroepen nog een professionele kok in dienst! Die maakte voor Frans' 50e verjaardag een speciaal buffet met 50 hapjes, te beginnen met de Abraham mosterdsoep. Tegenwoordig kookt de leiding zelf."

ASVZ-locatie 'Merenhof' is nu bekend als Marketentsterlaan, De Meern.

 

   

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau