Digitale vitrine

Voorwerpen, foto's en documenten uit de geschiedenis van 60 jaar Amerpoort.

​In de hal van het kantoorgebouw Nieuwenoordlaan 12 zijn twee vitrinekasten ingericht met voorwerpen, boeken en foto's die de 60-jarige geschiedenis van Amerpoort belichten. Deze mini-expositie is 24 uur per dag geopend. Hier presenteren we een digitale vitrine:

DAGBOEK
“Met grote dankbaarheid in het hart jegens God leggen we in dit boek vast dat op 31 januari 1955 de Kleine Zusters van de Heilige Jozef haar intrek namen in Nieuwenoord te Baarn”. Dit is de openingszin van het originele dagboek van de nonnen van Nieuwenoord, dat nu te zien is in de vitrine. Daarnaast ligt het schrift waarin de 'patiëntjes' werden ingeschreven (compleet met doop-datum en het beroep van de vader).

ELPEE 'ZWAK VAN ZINNEN'
In 1980 maken Wendeline Besançon, Herman Diks en Tonny Eybergen een heuse langspeelplaat. Als 'groepsleid(st)er(s) in een zwakzinnigeninrichting' stuiten ze bij hun werk op veel onbegrip van de buitenwereld. Met een cabaretprogramma proberen ze meer begrip te scheppen met nummers als 'Te gek om los te lopen'. (Twee elpees van Zwak van Zinnen zijn te beluisteren op Spotify!). Met behulp van Mari Temminck en Dolf de Vrij. De LP maakte deel uit van de mini-expositie die momenteel op Nieuwenoord te zien is. Meer informatie: www.60jaaramerpoort.nl

TEKENING DRAKENBURGH
Van Connie Thoolen, ooit werkzaam geweest op Nieuwenoord, ontving Amerpoort de originele tekening van het Landschapsontwerp Drakenburg uit 1946! Het ontwerp werd getekend door de vader van Connie; dhr. J.A. van Rijnsoever, die in 1909 werd geboren in Hilversum. Het huidige Kantoorgebouw (hoofdgebouw) is goed te zien. Dat moest dus nog worden gebouwd. Aan de rechterkant ligt het huidige conferentiecentrum Drakenburg. Aan de onderkant van de tekening staan barakken getekend, die dienst deden als werkamp voor katholieke werklozen. De tekening hangt nu bij de receptie op Nieuwenoordlaan 12 in Baarn.. 

 

Bij de fotocarousel:

  • Uitnodiging voor een reünie op 24 mei 1981 ter gelegenheid van 25 jaar Nieuwenoord
  • Loonzakjes uit de periode 1963-1966
  • Het oude logo van Nieuwenoord (hangt nog steeds aan de Bedrijfsweg 5)
  • Bezoekkaart van de R.K. Zwakzinnigeninrichting Nieuwenoord, Baarn
  • Jaarverslag van de Eemhorst, waarmee Nieuwenoord fuseert. Samen worden ze De Amerpoort
  • Opening Nieuwenoord door dr. W. Beyerman op 29 juni 1955
  • De nonnen van Nieuwenoord

Met dank aan Rob Winkel, Alfons Klarenbeek, Trudy van Eijden, Dorothé Morriën-Janmaaten vele anderen.

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route