Als wij hen toerusten 2.0

Over 'instelling' Nieuwenoord is in 1964 de film 'Als wij hen toerusten' gemaakt. Speciaal voor het 60-jarig jubileum van Amerpoort maakte ATV een versie anno nu.

60 jaar Amerpoort, daar moest ik iets mee. Amerpoort heeft een groot filmarchief, dus dat bood perspectieven, maar ja, 10 jaar geleden maakten we al "Zorg met een missie" en "De wilde jaren". Twee films over de geschiedenis van Amerpoort. Deze films zijn te zien op You Tube. Wat dan te doen? Vrijdag 9 oktober 2015, de dag van het jubileumfeest, naderde met rasse schreden. "Als wij hen toerusten" een film (in kleur!) uit 1964 over het wonen en werken op Nieuwenoord heeft mij altijd uitermate gefascineerd. Een bijzondere film omdat in die tijd de basis is gelegd voor de zorg zoals wij die nu kennen.

2.0 versie

De nonnen waren hun tijd ver vooruit. Goed, ze waren streng, hadden er niet allemaal zin in (ze werden ook maar gestuurd) en de financiële middelen waren beperkt. Goede zorg voor zwakzinnige kinderen moest eigenlijk nog uitgevonden worden. Arbeidstherapie, school, fysio, muziektherapie, leren, leven en spelen. Al deze facetten komen aan bod in deze film. Dus.....Waarom dan niet een 2.0 versie maken?

Ik had bedacht dat het een tekenfilm moest worden, dus gingen we aan de slag. Anita Scheerder, Jessica Smit en ik gingen aan het tekenen en neem van mij aan dat er veel tekeningen nodig waren voor deze korte film. Er moest een tekst bij geschreven worden en natuurlijk maakte Ruloff Manuputty er de muziek bij.

Eerbetoon 

Toeval bestaat niet want op mijn pad kwam José Löhr, een fotografe. Zij (met assistentie van Erik van de Vuurst en David Szentpetery) maakte prachtige portretten van alle cliënten die dit jaar 60 jaar bij Amerpoort wonen. In het archief doken foto's op van de kinderen uit 1963. Vrijwilliger Nico Fris scande deze graag voor ons in. Het Nieuwenoordfonds steunde ons met een flinke bijdrage in de kosten.

Dat leidde tot de fototentoonstelling op het jubileumfeest en ook tot een prachtig begin en einde van 'Als wij hen toerusten....2.0'. Een film over 60 jaar Amerpoort is het dus niet geworden, maar wel een eerbetoon aan de nonnen, medewerkers en 'patiëntjes' van het eerste uur. Er is veel veranderd, maar de wens en inzet om samen te werken aan een goed leven voor onze cliënten is gebleven.

Lyda van den Berg
Medewerker Multimediastation en Amerpoort tv

 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route