NJI erkent gezinscoaching als onderbouwde interventie

10 oktober 2019

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) heeft de systeemgerichte gezinscoaching van Amerpoort definitief erkend als theoretisch goed onderbouwde interventie.

Sinds vorige week staat de interventie in de databank van het NJI. “We zijn heel trots op die erkenning," vertelt gedragsdeskundige Barbara Stremmelaar. “Het is een belangrijke stap in een lange weg."

Die weg ging van het ontwikkelen van de methodiek naar het theoretisch onderbouwen ervan door middel van literatuuronderzoek. Eind 2018 meldde de erkenningscommissie dat zij de interventie systeemgericht gezinscoaching onder voorbehoud erkende. Maar er was nog wel wat werk aan de winkel. Samen met Mariska van der Steege, de organisatieadviseur die voor en met de gezinscoaches deze erkenning heeft aangevraagd, hebben de gezinscoaches de aanvraag aangepast. 

Volgende stap

Nu de methodiek definitief is erkend als 'theoretisch goed onderbouwd', is het tijd voor de volgende stap. De interventie sluit goed aan bij de theorie, maar werkt het ook aantoonbaar in de praktijk? Om die vraag te beantwoorden gaan de gezinscoaches onderzoek doen bij gezinnen. 

NJI databank Effectieve Jeugdinterventies

De NJI-databank Effectieve Jeugdinterventies biedt inzicht in de kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit van jeugdinterventies in Nederland. Daarnaast is de databank een bron van inspiratie voor vernieuwing en verbetering van jeugdhulp. De databank Effectieve jeugdinterventies is een van de middelen waarmee het Nederlands Jeugdinstituut wil bijdragen aan effectief werken in de jeugdsector. Daarnaast maakt het Nederlands Jeugdinstituut via de databank Wat Werkt inzichtelijk wat er uit Nederlands en internationaal onderzoek bekend is over effectieve aanpakken bij uiteenlopende problemen, werkwijzen en doelgroepen.

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau