LDP is Leeuwendalersplein en Leren Door Praktijk

29 oktober 2019

De voormalige woning aan het Leeuwendalersplein in Amersfoort heeft een nieuwe bestemming gekregen.

Sinds kort zit naast het Logeerhuis een dagbesteding voor jongvolwassenen met een (ernstige) meervoudige verstandelijke beperking ((E)VMB). 

Zo’n eerste maand is nog pionieren, vertelt begeleider Judith Zomer. Wat kunnen de cliënten? Wat voor mogelijkheden heeft het gebouw te bieden? Hoe is de omgeving? Er zijn nu twee cliënten, maar dat aantal neemt snel toe. Er is namelijk behoefte aan dagbesteding voor deze doelgroep, middenin de wijk. Door de verschillende ruimtes en mogelijkheden om in een afgesloten tuin te wandelen kunnen de prikkels worden gedoseerd, afhankelijk van waar de cliënt behoefte aan heeft. 

Bij dagbesteding Lokaal010, ouders en VSO-scholen bestond al langere tijd de wens om naast Lokaal010 nog een (E)VMB-dagbesteding midden in de maatschappij te creëren. De voormalige huiskamers met afgesloten tuin aan het Leeuwendalersplein boden die kans. De gangen zijn wat smal voor grote rolstoelen. Rolstoelgebruikers hebben dus bij Lokaal010 meer bewegingsvrijheid in de gangen van MBO Amersfoort. Judith: “Leeuwendalersplein is geschikt voor cliënten die behoefte hebben aan beweging, dingen beleven en ontdekken in de tuin en in kleinere overzichtelijke ruimtes.”

De kracht van dagelijkse dingen, daar gaat het om aan het Leeuwendalersplein. Leren door praktijk dus. Boodschappen doen, koken, opruimen, in de tuin klussen, een boekje lezen, een spelletje doen. Ook wil LDP klusjes in de wijk doen, zoals glas ophalen, een boodschapje doen voor de buren of de vuilcontainers aan de weg zetten. Binnen zijn er twee keukens en twee huiskamers. Zo is er voldoende ruimte voor cliënten om hun eigen plek te vinden. In de tuin staan al wat kruidenplantjes in een bak, waar cliënten van de dagbesteding lekker aan kunnen plukken. Later komt er misschien wel een moestuin, of een fijne knutselplek in de garage. Ideeën genoeg, voor als de pioniersfase straks voorbij is.

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route