Historische Burendag bij 50-jarig Amerpoort in Woerden

06 september 2019

De woonlocaties van Amerpoort in Woerden vieren dit jaar Burendag met een historisch tintje. Het is deze maand namelijk 50 jaar geleden dat er mensen met een verstandelijke beperking begeleid kwamen wonen.

Ter gelegenheid van het jubileum hebben begeleiders en cliënten voor zaterdag 28 september samen een spetterend buurtfeest voorbereid. 

Aan de Breitnerstraat 29 en 31 in Woerden boden meneer en mevrouw Vonk en zuster Van Dam vanaf 1969 begeleiding aan zeven mannen met een verstandelijke beperking. Ze deden dat vanuit de Stichting Huis en Haard, die met hulp van de Lions club op 10 september 1969 is opgericht. Het heette toen nog een ‘gezins- en oudervervangend tehuis voor gehandicapten.’ In het plakboek hebben de begeleiders van nu nog krantenknipsels van toen gevonden. Het was een tijd waarin de begeleiding vooral op groepsniveau plaatsvond en bidden voor de maaltijd nog standaard was. 

ASVZ Utrecht

Stichting Huis en Haard ging later op in ASVZ Utrecht, dat in 2004 fuseerde met Amerpoort. Inmiddels wonen de cliënten niet meer aan de Breitnerstraat, maar aan de Berlengakade en Ibizakade. Bovendien is geen mannenclubje meer, maar een groep van negentien mannen en vrouwen van jongvolwassen tot 65-plus. De begeleiders leggen nu meer de nadruk op het individu en betrekken de cliënten overal bij.

Volkszanger

Logisch dus, dat de cliënten hebben meegeholpen met de voorbereiding van het jubileumfeest. Ze hebben een houten bord versierd dat straks een mooi plekje krijgt op het feest. Er is een springkussen, een foodtruck en IJssalon Torino staat er met een kar. En de vrolijkste volkszanger van Nederland komt optreden. Iedereen mag verkleed komen en de mooiste of meest originele verschijning krijgt een prijs. 

Buurvrouw

Naast cliënten, verwanten, oud-collega’s en vrijwilligers zijn ook de buren van harte uitgenodigd. Die komen wel vaker over de vloer aan de Ibizakade en de Berlengakade.  In de voorbereidingen voor het jubileumfeest gingen begeleider Jolanda en cliënt Astrid naar buurvrouw Mariska om haar vragen naar haar ervaring als buurvrouw. “Het is leuk om naast Amerpoort te wonen,” vertelt buurvrouw Mariska. “In de steeg kom je snel een cliënt tegen die dan gezellig een praatje met je komt maken, er is altijd aanspraak. Of als we bij de Jumbo in het winkelcentrum even een boodschapje doen, komen we met regelmaat een cliënt tegen. Client Leo, die vorig jaar is overleden, kwam wel eens zijn vakantiefoto’s laten zien. Dat blijft je bij!  Mijn man helpt af en toe met wat klusjes bij Amerpoort en staan wij paraat bij eventuele calamiteiten. Zo helpen we elkaar een beetje!”


 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route