Shasta en Gert Jan zijn gezinshuisouders

27 augustus 2019

‘Er zijn zoveel kinderen die extra zorg en aandacht nodig hebben’.

Tekst: Bert Lentink. Foto: privéfoto.

Shasta en Gert Jan Flier wonen aan de rand van Wilnis in een heerlijke woonboerderij. Ze hebben drie eigen kinderen en drie pleegkinderen. In januari zijn daar via Amerpoort nog twee meisjes bijgekomen. Sinds kort zijn ze allebei fulltime gezinshuisouders. Enthousiast vertellen ze over hun nieuwe bestaan.

 “We hebben eigenlijk altijd al pleegkinderen gewild”, begint Gert Jan. “Er zijn zoveel kinderen die extra zorg en aandacht nodig hebben. Die willen we graag helpen. Dat zit gewoon in onze aard, maar ook ons geloof speelt hierin een rol.” Vrij snel na de geboorte van hun eerste kind, nu twaalf jaar geleden, werd dan ook de procedure gestart om pleegouder te worden.

“Achteraf gezien was dat een beetje te vlug,” aldus Shasta. “We waren heel erg druk met ons eigen gezin. Het was nog niet het goede moment. We hebben de papieren daarom toch maar weer even in de kast gelegd. Maar na de geboorte van onze derde zijn we er vrij snel weer mee verder gegaan.”

“Wanneer blijven ze nou?”

In mei 2015 werd via de reguliere pleegzorg een tweeling van nog geen jaar in het gezin geplaatst. Het oudste pleegkind is in juni vorig jaar gekomen. Die is nu twaalf. Gert Jan: “Tussendoor hebben we ook nog crisisopvang gedaan. Dat zijn in totaal zes plaatsingen geweest. Dat waren allemaal kinderen die voor een kortere periode bij ons hebben gewoond. Onze eigen kinderen vonden die crisisplaatsingen niet zo leuk. Ze vonden het lastig dat die kinderen telkens weer vertrokken. Dan vroegen ze steeds: ‘Wanneer blijven ze nou?’. Nu hebben we alleen nog wat je ‘perspectief biedende plaatsingen’ noemt. Dan blijven de kinderen voor een langere periode.”

Schuiven met bedden en kamers

Sinds januari van dit jaar wonen er via Amerpoort twee meisjes in het gezin Flier. “Ze kwamen redelijk op stel en sprong bij ons binnen”, vertelt Shasta. “Bij Amerpoort zaten ze echt met de twee omhoog. Omdat het zusjes zijn, moesten ze samen geplaatst worden. Omdat wij eigenlijk nog maar plek hadden voor maximaal één pleegkind, moesten we wel even nadenken en overleggen.” “Door hier wat te schuiven met de bedden en de kamers, kon het allemaal net”, vult Gert Jan aan, “en toen hebben we besloten om het toch maar te doen.”

Wilt u meer weten over gezinshuizen of gezinshuisouder worden? 

Kijk dan bij gezinshuizen voor meer informatie.

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route