Koffie enZo heeft 't gezellig aan de Willibrordusstraat

30 juli 2019

“Wil je een plakje cake?”. Een warm welkom op deze woensdagochtend bij Koffie enZo, dagbesteding voor ouder wordende cliënten in Soest.

Hans wordt morgen 68 en trakteert daarom vandaag op cake bij de koffie. We zijn in de inloop van de woonlocatie Willibrordusstraat in Soest. Vanavond is dit weer gewoon de woonkeuken van de mensen die hier wonen. Nu is het Koffie enZo, de plek waar mensen met een verstandelijke beperking drie keer per week een gezellige ochtend of middag kunnen doorbrengen.  

Tot dit voorjaar zat Koffie enZo in dagactiviteitencentrum Het Leemveld, met een handvol andere dagbestedingen. Die dagbestedingen zijn verhuisd en Koffie enZo heeft een plek gevonden in de woonkeuken van de Willibrordusstraat.

Activiteit

Aan de keukentafels zijn de deelnemers ieder bezig met een eigen activiteit. De één maakt een tas, de ander breit sokjes of maakt een boekje over Friesland. Ook nemen ze regelmatig de nieuwtjes door, kijken ze in de Soester Courant, maken foto’s of zoeken informatie op internet. Ze krijgen hulp van de begeleiders RIna en Brigitte.


“Je mag hier alles, je moet niets, maar we dóen wel wat,” vat begeleider Brigitte van Loon het samen. De deelnemers aan Koffie enZo zijn niet meer de hele dag aan het werk en hebben daar ook soms de energie niet meer voor. Maar de hele dag thuiszitten, dat is niks. “Als je de hele dag alleen thuis zit, ga je piekeren,” zegt Edu. “Hier ben je gezellig met andere mensen.” 

Fotoboek

Carla, die al jaren bij Koffie enZo komt, haalt het fotoboek van de afgelopen jaren tevoorschijn. Op één van de foto’s sorteert ze geld in een kistje. En dat doet ze nog steeds, elke maandag. Iedere deelnemer betaalt 1,50 euro voor een dagdeel bij Koffie Enzo. Van dat geld betalen ze boodschappen en soms voor de lunch. 


Net voordat de kerkklok aan de overkant 12 uur slaat, komt de chauffeur van het busje binnenlopen. Koffie enZo is altijd maar een halve dag, zodat er tijd overblijft om te rusten. Hartelijk nemen de deelnemers afscheid. Brigitte: “Wij zijn er vooral om wat mensen willen, in goede banen te leiden. Ze maken het zelf al gezellig. Natuurlijk is het altijd een kick als mensen iets doen wat ze nooit eerder hebben gedaan. Het is fijn als de deelnemers naar huis gaan met een smile. Want dan is Koffie enZo inderdaad meer dan koffie alleen.” 


Koffie enZo aan de Willibrordusstraat 12 in Soest is geopend op maandagochtend, maandagmiddag, woensdagochtend en donderdagochtend. Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route