Hulp krijgen is fijn, iemand helpen maakt gelukkig

21 januari 2019

“Het is fijn om hulp te krijgen. Maar het is nog veel belangrijker om ook voor een ander iets te kunnen betekenen.” Daarmee vat Emma Beaujon, directeur van zorgorganisatie Lyvore in Soest meteen samen wat de kracht is van KlusPlus.

Mensen met een verstandelijke beperking zijn van waarde voor ouderen en andersom. “KlusPlus is een allround team dat klusjes doet en mensen hier gelukkig maakt.”

Bijna een jaar geleden startten Amerpoort en Lyvore hun samenwerking in KlusPlus. Op 17 januari vierden alle betrokkenen samen een feestje in restaurant Dalzicht, om het succes van de samenwerking te vieren.

Inmiddels doen dertien cliënten van Amerpoort dagbesteding op de Soester locaties Molenschot en Daelhoven van Lyvore. Ze maken tafels schoon in het restaurant, leggen etenswaren klaar, verzorgen mailings en halen elke vrijdag vis voor een aantal bewoners. Ook spelen ze samen met de bewoners van Lyvore jeu de boules. Zo leidt de samenwerking tot nieuwe ontmoetingen tussen mensen met een verstandelijke beperking, ouderen, buurtbewoners, vrijwilligers en familie. 

Grote woorden

Het succes is zeker reden voor een feestje, beaamt wethouder Liesa van Aalst (sociaal domein) van de gemeente Soest. “We hebben het altijd over grote woorden als ‘zorg dichtbij huis’ en ‘meedoen in de samenleving’. Hier zien we dat in de praktijk. We zijn ook blij – en dat klinkt misschien een beetje gek – dat Amerpoort en Lyvore dit zonder betrokkenheid van de gemeente hebben opgezet. We waarderen het dat organisaties dit samen oppakken. Want samen zijn wij Soest.”

Voor de bewoners van Lyvore was de komst van KlusPlus het best even wennen. Kwamen die mensen met een verstandelijke beperking om te helpen, of hadden ze zelf hulp nodig? Inmiddels is die twijfel weg. De medewerkers van het restaurant namen de uitdaging meteen aan. Ze maakten een lijstje van mogelijke klussen en vulden de tafelnummers aan met kleuren, zodat die ook bruikbaar werden voor mensen die niet kunnen lezen.

Welkom

“We voelen ons heel welkom,” verwoordt Madeleine van Slooten, clustermanager bij Amerpoort, het gevoel van het hele team. De komst van KlusPlus naar Lyvore past in het streven van Amerpoort om dagbesteding midden in de maatschappij te organiseren. Cliënten doen steeds vaker dagbesteding in een gewone werkomgeving en kunnen zo nieuwe dingen leren.  “We vonden het heel leuk dat we buttons kregen,” vertelt Marjan, deelnemer aan KlusPlus. Net als de anderen vindt ze het geweldig om haar familie te kunnen laten zien waar ze nu werkt. Ze verwijst naar het naamplaatje met bedrijfslogo, dat de andere medewerkers in het zorgcentrum ook dragen. ”Zo horen wij ook bij de begeleiding.”
 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau