Rouwkubus van Amerpoort wint zilver bij CZ Zorgprijs

27 november 2018

Op de prachtige locatie kasteel Maurick reikte CZ op vrijdag 23 november de jaarlijkse Zorgprijs uit. De tweede prijs van € 10.000 ging naar Amerpoort met de ‘lancering van de Rouwkubus’

Marjon Verboom is onderzoeker en bedenker van de Rouwkubus. Ze vertelt: “We zijn heel trots en blij met deze uitslag. De jury had een lovend rapport over de Rouwkubus. De jury vindt het van groot belang dat rouw bij mensen met een verstandelijke beperking wordt erkend en gelooft dat de Rouwkubus hierbij helpt. De 10.000 euro die we hebben gewonnen kunnen we gebruiken voor het verder ontwikkelen en verspreiden van de Rouwkubus. De prijs is een mooie kroon op ons werk van de afgelopen jaren! 

Pitch met ervaringsdeskundigen 

Ervaringsdeskundige cliënten Dennis van Rooijen, Adem Aygun en Harry Grimminck werkten allen mee aan de ontwikkeling van de Rouwkubus. Net als Ellen Driebergen, moeder van Olle. Adem is co-onderzoeker en legt uit wat de Rouwkubus is: “De Rouwkubus is een soort dobbelsteen met zes kanten: persoon, gebeurtenis, gevoel, gedrag, gemis en ondersteuning. Bij elke kant horen vragen. De Rouwkubus helpt mensen om te praten over rouw en verlies. En om anderen te ondersteunen hierbij.” 

Harry vertelt in de pitch aan de jury wat de Rouwkubus voor hem betekent: “Ik heb door de Rouwkubus met mijn begeleiders leren praten over mijn vrouw. Door steeds weer verhalen over Mieke te vertellen, houd ik haar levend. 

Prijs voor innovatie 

Het CZ Fonds reikt jaarlijks de CZ Zorgprijs uit om vernieuwende projecten rond een specifiek thema te bevorderen. Met het thema 'Leven met een (verstandelijke) beperking: Zelf keuzes maken, maar niet alleen' ging het CZ Fonds dit jaar op zoek naar creatieve ideeën en oplossingen die bijdragen aan een beter welbevinden van mensen met een (verstandelijke) beperking. 

Lees ook het artikel op AD.nl.

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route