10 jaar Natuurboerderij de Brinkhorst

09 oktober 2018

Natuurboerderij De Brinkhorst bestaat 10 jaar. Reden voor een feestje!

Ook is op het terrein midden in de Amersfoortse wijk Vathorst een natuurspeelplaats met klim- en klauterroute aangelegd. Wethouder Hans Buijtelaar kwam de route vrijdag 5 oktober openen. 

Even naar het winkeltje, naar de speeltuin of naar de dieren kijken; voor de inwoners van Vathorst is Natuurboerderij De Brinkhorst een uitje in de wijk. Voor de circa twintig cliënten van Amerpoort is het een plek om te werken, nieuwe dingen te leren en lekker buiten bezig te zijn. Ze verzorgen de dieren en het groen. Regelmatig komen de deelnemers aan de dagbesteding ook buiten het 1,6 hectare grote terrein. Ze ruimen zwerfafval op en helpen mensen in de wijk met de tuin.

De Brinkhorst is opgezet door Amerpoort, het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) en de gemeente Amersfoort, die haar aandeel  inmiddels heeft overgedragen aan beheerder SRO.

Midden in de maatschappij

De Brinkhorst sluit helemaal aan bij de visie van Amerpoort op dagbesteding: midden in de maatschappij. Als coördinerend begeleider heeft coördinerend begeleider Jeroen Uitham met zijn collega’s veel verbindingen met de wijk gelegd. “Alles was nieuw. Daardoor was het gemakkelijk om ergens binnen te lopen. Zo werken we nu samen met particulieren, met aannemers, met IKEA. Iedereen binnen het team voelt zich betrokken bij het ondernemende karakter van De Brinkhorst.” Het groen- en klussenteam pakt nieuwe klussen op voor bijvoorbeeld SRO, het Bosbad en de DLC Wagenwerkplaats.

Crowdfunding

Wat begon met een stal is inmiddels uitgegroeid tot erf met dieren, een moestuin, een winkeltje (’t Brinkeltje’) een houtwerkplaats en sinds kort de natuurspeeltuin. “Deze natuurspeeltuin is er gekomen door crowdfunding", zegt de Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar bij de opening. “Dat laat wel zien dat er grote verbondenheid is met de wijk.” Samen met cliënten Jan Hendrik en Michiel verplaatst hij een boomstam om te speeltuin met klauterroute te openen.

Kabouters

“Wij hebben de schilfers van de boomstammen geschaafd. En geholpen met de houten kabouters,” vertelt Michiel de Bruin. Vijf dagen per week doet hij dagbesteding bij De Brinkhorst. “Ik heb een certificaat gehaald voor de zitmaaier. Zitmaaier rijden is hartstikke leuk. De begeleiders zijn fijn, we hebben lol. Op vrijdagmiddag gaan we vaak voetballen tegen de leiding.”

 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route