Mediawijsheid in vacatures

03 september 2018

Digitale vaardigheden van begeleiders spelen een steeds prominentere rol binnen het werk.

In samenwerking met het Consultatieteam Client, Internet en Sociale Media (CIS-team) zal de afdeling Recruitment actiever inzetten op vacature teksten die duidelijk maken welke techniek en media er op een locatie aanwezig is. De aangepaste formats zijn al in gebruik genomen. 

In het format zijn een aantal regels opgenomen om teams uit te dagen na te denken over welke techniek en digitale media zij in huis hebben en welke rol die spelen in het zorgproces binnen het team of voor de cliënten. Zo laten we aan sollicitanten zien dat Amerpoort ook op dit vlak voorop loopt. 

De maatschappij is aan het digitaliseren en medialiseren. "We leven niet meer ‘met’ media, we leven er steeds meer ‘in’, we hebben geen keuze of we leven in media, alleen een keuze in de wijze waarop we dat doen" aldus Mark Deuze, hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam tijdens de Mediawijzer Netwerk Experience 2018 #MNX18. 

Digitale vaardigheden 

De digitale vaardigheden van begeleiders spelen een steeds prominentere rol binnen het werk. Rapporteren, uren verwerken, plannen schrijven, dossiers beheren en agendabeheer gaat bijna alleen nog maar via de computer. We vergaderen via de beamer en lopen rond met een smartphone.

Met de komst van steeds meer technologische ondersteuning als een smartwatch, de zorgrobot en slimme luiers krijgen naast de werkzaamheden op kantoor ook de hulpvragen van cliënten een compleet andere wending. Het installeren van apparatuur, het programmeren van technische apparaten, het invoeren van content in programma's en voldoende kennis om voorlichting te kunnen geven over het gebruik van internet en sociale media neemt in razendsnel tempo toe. Belangrijk dus om daarover ook in de vacatures iets vermelden.  

Spannend 

Wij denken dat het mensen zal aantrekken die het juist leuk vinden dat er actief gewerkt wordt met bijvoorbeeld CRDL, de VraagApp, of een digitaal planbord. Maar bijvoorbeeld ook cliënten die actief zijn op sociale media en dit veel aandacht vraagt in begeleidingsgesprekken.  

Voor nu zijn digitale vaardigheden nog geen strenge eis binnen de functie van begeleider. Een sollicitant mag hier dan ook zeker niet op afgewezen worden. Belangrijk is dat we gaan laten zien dat er naast het persoonlijke contact nog meer gevraagd wordt aan vaardigheden. Door dit in de vacatures al aan te geven ben je ook eerlijk over wat de functie inhoud.  

Sonja Heijkamp: “Liefde, aandacht, die knipoog, menselijk contact, een praatje, een luisterend oor, een traan en een lach; het blijft allemaal super belangrijk. Dat is de basis waarom we dit werk doen. Maar is er dus iets bij gekomen dat steeds meer ‘gewoon onze maatschappij’ wordt en dus ook in het leven van een cliënt steeds meer ‘gewoon’ wordt”. 

Gedrag 

Er valt ook een slag te maken in ons eigen gedrag als medewerkers. Even iets van digitale vaardigheden overnemen van een collega die het lastig vindt is eenvoudig. Hiermee houden we met elkaar ook ongemerkt het gebrek aan vaardigheden in stand. De ander laten zien hoe je bijvoorbeeld een scan maakt en opslaat in het dossier kost tijd, maar scheelt op een ander moment ook weer tijd. 

Voorbeelden 

We vermelden nu in vacatures welke doelgroep er op een locatie woont en met welke uitdagingen iemand te maken zal krijgen. Dat blijven we natuurlijk gewoon doen. Maar de vacatures aanvullen met informatie over media en techniek zal nu ook bij alle teams gestimuleerd worden. Dit soort content kan je dus zomaar tegenkomen in vacatures;  

Op Costa Ricadreef wonen ouder wordende cliënten. Tessa is onderdeel van ons team en helpt een aantal cliënten bij het plannen van hun dag.  

Op Hofland wonen jongeren tussen de 17 en 21 jaar. Allen maken actief gebruik van internet en sociale media. Kennis of nieuwsgierig zijn naar hun online leven is onderdeel van je werk.  

Op Vinkenoord ondersteunen we cliënten ook met technische hulpmiddelen. Het instellen van deze tools is onderdeel van de werkzaamheden.  

Scholing 

Afwijzen op digitale vaardigheden kan dus niet, iemand ontslaan bij gebrek hieraan ook niet. Maar stilletjes hopen dat het wel overwaait, en je er wel aan ontkomt, gaat ook niet meer.  

Digitale vaardigheden kan je ook leren terwijl je al langer in de zorg werkt. Maar ook als nieuwkomer met twijfels over je kennis en vaardigheden staat er een compleet aanbod voor je klaar.  

Het is goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het leren over de software en tools waar je mee moet werken. Je kunt binnen Amerpoort allerlei cursussen volgen om bij te leren over digitale vaardigheden. Maar ook op de website Digitaal-Vaardig van ‘s Heerenloo kan je terecht.  

Met al je vragen over digitale vaardigheden, mediaopvoeding, digitaal burgerschap, sociale media kan je terecht bij het CIS-Team via cis@amerpoort.nl.  

Wij zorgen dat vragen op de juiste plek terecht komen en geven advies wat er is en kan.  

Sonja Heijkamp (CIS) en Andrea van Diermen (P&O)

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau