Wat doet Paul Willems online?

18 september 2018

MediaDiamant: een estafette-column over mediawijsheid en digitaal burgerschap.

Het consultatieteam Cliënt, Internet en Sociale media (CIS) ondervraagt regelmatig een collega, cliënt of verwant over zijn of haar internetgebruik en digitale gewoontes. Zo leren we van elkaar en wordt Amerpoort een mediawijze zorginstelling. Ditmaal: Paul Willems, bestuurder van Amerpoort.

Hoe was het vandaag op internet? 

De dag begint altijd met het lezen van de mail. En ik lees het nieuws op Mijn Amerpoort zodat ik goed op de hoogte blijf van wat er zoal gebeurt op Amerpoort. 

Ik gebruik internet ook vaak om informatie te zoeken over allerlei onderwerpen die met mijn werk te maken hebben. Een snelle manier om de juiste informatie te vinden. 

Geniet je optimaal van digitale mogelijkheden? 

Ik maak er heel veel gebruik van, zowel voor werk als privé. Maar ‘optimaal’, dat zal vast niet. Het zou vast nog meer kunnen maar er zijn zoveel mogelijkheden. Mijn desktop, IPad en IPhone gebruik ik wel heel veel elke dag, dus ik maak wel veel gebruik van de mogelijkheden. 

Welke media zijn geschikt voor jou?

Verschillende sites voor mijn werk zoals Skipr en Zorgvisie die actueel nieuws brengen over de zorg, die volg ik dagelijks. Daarnaast bijvoorbeeld de site van de VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland), CaranteNet, VWS. Ook LinkedIn en Twitter voor mijn netwerk. En natuurlijk, zoals ik hiervoor ook al zei, Mijn Amerpoort en de website van Amerpoort. 

Privé gebruik ik Facebook, NOS-site, verschillende kranten. Ik bankier via internet, boek mijn reizen online, gebruik de reisplanner van de NS en download muziek via YouTube en Shazam. Al met al maak ik toch van heel wat media gebruik. 

Begeleid je wel eens iemand bij digitale middelen? 

Dat zou ik eigenlijk meer moeten doen. Mijn oude overbuurvrouw heb ik geholpen en iemand in de familie. Ik denk er over om mij aan te melden als vrijwilliger bij de VraagApp, dan help ik mensen eigenlijk met behulp van digitale middelen. 

Wat doe je om online risico’s te voorkomen? 

In het werk let ik op of de informatie die ik deel veilig wordt verstuurd en niet onnodige persoonlijke en vertrouwelijke gegevens bevat. Door de invoering van de nieuwe privacy wetgeving (AVG) let ik daar extra op. Als ik zie dat iemand een regel per ongeluk overtreedt dan wijs ik die persoon daar op. 

Een tijd geleden wees een medewerker van communicatie mij er op dat iedereen bij al mijn Facebook informatie kon en of ik dat eigenlijk zo wilde. Dat wilde ik niet. Hij heeft mij vervolgens geadviseerd over mijn instellingen. Heel attent. Ik ben ook kritisch in wie ik toegang geef tot mijn Facebook en met wie ik bijvoorbeeld wel/niet what’s app. 

Heb je voldoende momenten met en zonder digitale middelen? 

Of er voldoende balans is dat weet ik eigenlijk niet. Soms wel, soms niet. Het is zo verleidelijk om snel weel even op de IPhone te kijken. Ik maak in elk geval minder gebruik van Twitter, dat leidde mij te veel af. Ik vind het belangrijk om ruim tijd te hebben zonder digitaal. Om bijvoorbeeld een goed gesprek te voeren met iemand of een boek te lezen of film te kijken. En als ik eet met anderen dan ‘zit de IPhone niet aan tafel’. 

Waarom wel of niet een selfie? 

Selfies zijn in. En ik maak graag reclame voor dit mooie initiatief! 

Wil je het artikel op intranet of internet? 

Van mij mag het op beiden. 

Heb je zelf een vraag aan het CIS? 

Beste CIS medewerkers, op de eerste plaats een mooi initiatief de MediaDiamant! Waarbij zouden jullie meer ondersteuning, support etc. willen hebben van het MT en/of van mij als bestuurder om de mediawijsheid binnen Amerpoort te vergroten? 

Antwoord CIS: Paul, wij zijn erg blij met jou vraag aan CIS over wat wij graag willen van het MT. We zouden bijvoorbeeld heel graag met jullie als MT het nieuwe 'Slim met Media' spel willen spelen. Info hierover op: Amerpoort site, Slim met Media nieuws, Kennisplein nieuws, Mediawijzer nieuws. Deze hebben we onlangs dus samen gemaakt en is bestemd voor teams om op locatieniveau een visie en beleid op media met elkaar te maken. 

Aan wie wil je de MediaDiamant overdragen? 

Ik wil ‘m overdragen aan Fenjal Riedewald. Ik ben onder andere benieuwd hoe hij media gebruikt bij het grote arbeidsmarktvraagstuk van Amerpoort. 

 

Wijsheid
Tot slot van 16 tot 23 november is de landelijke Week van de Mediawijsheid. Goed om bij stil te staan en om zo zelf en samen met cliënten en collega’s nog wijzer te worden in het gebruik van (social) media en digitale vaardigheden. Het programma voor Amerpoort staat nu online.
 

Joyce Graafhuis 
Consultatieteam Client, Internet en Sociale Media (CIS)
 

Foto boven: de gehaakte diamant gemaakt door Marleen den Hollander.

Lees alle afleveringen van de estafette column MediaDiamant...

 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route