Een huiselijk feestje in jarige Louis Armstronglaan

29 juni 2018

Locatie Ingelanden is de laatste plek waar mensen met een verstandelijke beperking in hun leven wonen. Maar zeker niet de ongezelligste.

 "Nabijheid, dat is de kern van de begeleiding hier," vat Betsy van den Broek het samen. Ze werkt al zeven jaar als begeleider op de locatie Louis Armstronglaan 800 in Utrecht, ofwel De Ingelanden in Leidsche Rijn.  

In het woonzorgcentrum van zorgorganisatie AxionContinu is een woongroep van Amerpoort gevestigd. Daar wonen zeven ouderen die een verstandelijke beperking hebben en bijkomende aandoeningen zoals autisme, dementie of ouderdomsklachten. Op 27 juni vierde de groep een feestje in de huiskamer, met oud-medewerkers en verwanten. Zanger De Oranjeman was er met zijn gitaar, er waren lekkere hapjes en het televisiescherm vertoonde foto's uit de afgelopen 10 jaar Ingelanden. 

Afscheid 

Eén bewoonster woont er al vanaf het begin. Bewoners wonen hier enkele maanden of jaren, de meesten overlijden er ook. Bij overlijden van een medebewoners wordt in huiselijke sfeer een afscheidsritueel gehouden. "Iedereen maakt iets en neemt zo afscheid van de medebewoner. Een uitvaart meemaken is voor de meeste mensen te veel."  

Vaak zitten de bewoners in de gezamenlijke woonkamer, maar zij kunnen ook kiezen voor hun kamer, met zoveel mogelijk eigen spulletjes om zich heen. De medewerkers en stagiaires dagen ze uit om mee te doen en het leven kleur te geven met kleine dingen. Aardappels aangeven bij het koken, knutselen, spelletjes doen, muziek luisteren, liedjes zingen. De woongroep in De Ingelanden heeft vijf tot zeven stagiaires, die in het leerhuis Ingelanden vanuit hun eigen opleiding (Maatschappelijke zorg, HBO-verpleegkunde) samenwerken.  

Vogeltjes 

De deuren van de kamers zijn voorzien van een afbeelding van een voordeur zoals je die in een gewone wijk ziet. In de hal klinkt het geluid van kwetterende vogeltjes. Op het behang met groene bomen hangen vogelhuisjes en er staat een lekker bankje om op te zitten. Het is gefinancierd uit het Beter Leven fonds van Amerpoort. "De bewoners zitten hier regelmatig", vertelt Betsy.  "Even naar buiten gaan, dat missen ze het meest." Overigens komen de bewoners wel buiten, aan de wandel met een vrijwilliger of stagiaire gewoon in het zonnetje op het terras. 

Afwisselend 

Zo is de Ingelanden een oase van rust en toch een heel dynamische werkplek. "We hebben natuurlijk te maken met wisselingen in de bewoners en ook verschillen bewoners enorm van elkaar," legt Betsy uit. "Soms gaan mensen in een paar weken enorm achteruit. Wat mensen nodig hebben, kan heel snel veranderen. Dat maakt het werk heel dynamisch en afwisselend. Wij bieden cliënten een veilig gevoel in een wereld die heel snel gaat." 

${carousel}

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau