'Juliëtte heeft zin in het weekend'

02 mei 2018

...en logeergezin Van de Hoef ook. Lees meer over logeergezin zijn bij Amerpoort.

Juliëtte (7) is een weekend per maand bij haar logeergezin; bij Ellen, Richard en hun dochter Cyntha. Daar kijken ze alle vier naar uit. “We doen als gezin veel meer als Juliette er is.”

Juliëtte heeft autisme. Haar gedrag is daardoor soms onvoorspelbaar en overenthousiast. “Ze ziet geen gevaar”, zegt Cyntha. “Dus we zorgen dat er altijd twee van ons op haar letten. Want ze is ook heel snel, slim en lekker ondeugend.”

Zoals laatst, toen ze op de strijkplank was geklommen. Of die keer dat ze de sleutel van de scooter te pakken kreeg en deze wilde gaan starten. Buiten, op haar blote voetjes. Richard: “Daarom zijn de deuren ook altijd op slot en kunnen de ramen op haar slaapkamer niet open. De lamp daar draaien we er ’s nachts ook uit. Anders blijft ze spelen.”

Buitenmens

Meestal zijn de vier vooral bezig met leuke dingen in het logeerweekend. Lekker naar de speeltuin (Juliëtte is een buitenmens), springen op de trampoline of naar de gymzaal van de zorginstelling waar Ellen werkt en zij de sleutel van heeft. “En ieder weekend plannen we één groter uitje in, zoals naar het dierenpark, zwembad of speelhal Superfun.”

Toch wijkt niet alles voor de kleine logee. Cyntha gaat gewoon naar handbal, Richard naar tennis en naar familieverjaardagen gaat Juliëtte gezellig mee. Eten is wel een dingetje, want Juliëtte eet glutenvrij en krijgt haar eten mee van thuis. Maar af en toe een keertje smokkelen met een stukje frikadel, friet of chips (alleen naturel met ribbels!) moet kunnen, vinden de Van de Hoefs.

Kwaliteitstijd

Cyntha: “Haar ouders weten daarvan hoor. In sommige dingen – denk aan haar bedtijd en iPad-gebruik – zijn we misschien zelfs wat strikter.” Met Juliëttes ouders is het contact open en prima. Het klikte vanaf het begin. “Als Juliëtte hier is, hebben zij bijvoorbeeld meer kwaliteitstijd voor hun twee zonen”, zegt Richard, die in het dagelijks leven trouwens controller is bij Amerpoort.

“Daar las ik ook dat ze een logeergezin zochten. Onze zoon Robbert was net het huis uit en er was dus een kamer vrij. Cyntha studeert Pedagogiek en vindt het ook om die reden leuk. Nee, we hebben er nooit spijt van gehad. En Juliëtte en haar ouders ook niet. Een win-win-win-situatie dus.”

Juliëtte heeft haar frietjes op. Wat ze nu wil? Stoeíen!

Wilt u weten hoe u logeergezin kan worden?

Lees hier meer over logeergezinnen of stuur een e-mail naar Francis van den Bos: f.vandenbos@amerpoort.nl Zij kan uw vragen beantwoorden.

Tekst: Rob Hoegen

 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route