Magisch Interactief Schilderij (MIS) op Muzeplein

23 april 2018

Vijf studenten Hogeschool van Amsterdam verantwoordelijk voor het functioneren.

Sinds 6 april beschikken de bewoners van Muzeplein 99 en Eekhoornweg 2 over een Magisch Interactief Schilderij. Het Magisch Schilderij is bedoeld om ouderen op een leuke, interactieve en educatieve manier bezig te houden en te vermaken. Hierbij kan gedacht worden aan persoonlijke profielen met interesses van de bewoner, een quiz om de hersenen te laten kraken en verschillende thema´s die aansluiten bij de wensen en belevingswereld van de ouderen. Daarbij zijn er ook thema´s gerelateerd aan feestdagen en verjaardagen.  Hierdoor kunnen de ouderen onbewust leren welke feestdagen er zijn en bewuster worden van het hier-en-nu.

Doelen

Het Magisch Interactief Schilderij is ontworpen door Illi-Engineering. Het schilderij is ingezet voor ouderen met dementie en hangt in verschillende instellingen. Het doel van het MIS is het ophalen van positieve herinneringen, vergemakkelijken van sociaal contact, stimuleren van een positief zelfbeeld, zorgen voor zintuiglijke stimulatie en hersenen aan het werk zetten. Nu wordt gekeken of het schilderij ook inzetbaar is voor mensen met een verstandelijke beperking. Momenteel zijn er vijf studenten vanuit de Hogeschool van Amsterdam die verantwoordelijk zijn voor het functioneren van het MIS op locatie. Samen met de bewoners, verzorgers en mantelzorgers zorgen zij ervoor dat het schilderij effectief aansluit bij de ouderen met een verstandelijke beperking.

Aanvullen

Op 6 april was er een feestelijke opening voor de plaatsing van het Magisch Interactief Schilderij. Tijdens de opening waren er mantelzorgers, bewoners en hulpverleners aanwezig. Daarnaast waren er ook studenten en de ontwerper van het schilderij om het schilderij te introduceren. Het schilderij wordt sindsdien gebruikt door de bewoners. Om het gebruik te optimaliseren en aan te passen aan de doelgroep zullen de studenten observeren en contact hebben met zorgverleners. De studenten zullen de aankomende periode veel aanwezig zijn op locatie om het schilderij aan te vullen en gesprekken te voeren met bewoners en zorgverleners.

Bent u ook nieuwsgierig geworden en geïnteresseerd? Neem contact op met Ruurd Bell namens Illi Engineering (tel: 06-1245.5448) of Heidy Fokker (werkzaam op Muzeplein 99).

Ramon Kieft, Oumaima al Hauari, Ismahan Gurel, Damian van Amersfoort en Lisette van der Werf.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau