Grote mensen pesten niet?

19 april 2018

Ambulant begeleider Ronald Huttinga deed namens Amerpoort mee aan Changelab. Hij deelt zijn ervaring.

Het is vandaag de landelijke dag tegen het pesten. Pesten is een probleem dat breed in de maatschappij voorkomt. Ook onder volwassenen. Ook bij Amerpoort. Amerpoort vindt het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen. Zo is er dit jaar een onderzoek gedaan door de school voor Humanistiek over Pesten op de Werkvloer. 

Daarnaast heeft Amerpoort meegedaan aan het project Changelab. Een groep professionals uit verschillende bedrijven in en om Amersfoort werkte een half jaar samen aan een interventie voor een maatschappelijk probleem. Vorige maand had de groep hun eindpresentatie. Zij hebben zich als doel gesteld om het bewustzijn van pesten op de werkvloer te vergroten. Dit gaan zij doen door een boek te schrijven met verhalen van mensen die gepest zijn (of worden) op de werkvloer. Dit boek krijgt de titel: "Grote mensen pesten niet" en is rond september van dit jaar te verkrijgen. 
 

Ambulant begeleider Ronald Huttinga deed namens Amerpoort mee aan Changelab. Hij deelt zijn ervaring: 

'Het was een bijzondere ervaring waarin ik veel geleerd heb. Toen ik voor het eerst over dit onderwerp hoorde, moet ik eerlijk bekennen dat ik er niet gelijk warm voor liep. Want, tja, hoeveel komt pesten nou voor? En is dat daadwerkelijk zo'n probleem? Want eigenlijk dacht ik: pesten is toch meer iets voor kinderen. Het woord alleen al, klinkt zo kinderachtig. Grote mensen pesten toch niet? 

Toen Changelab vorderde en we ons onderdompelden in het onderwerp bleek niets minder waar. Pesten bleek overal voor te komen. We spraken mensen uit alle lagen van de bevolking en kregen te maken met pesten op school, de werkvloer, het bejaardentehuis, de wijk, onder daklozen. Overal, werkelijk overal komt dit voor. En hoe meer je met dit onderwerp bezig bent, hoe meer je het ziet. En hoe meer je beseft dat er best wel eens situaties zijn waarvan je voelt dat ze niet oké zijn maar die onder het mom van een geintje in stand blijven. Niemand die iets doet, terwijl er eigenlijk pestgedrag aan de gang is. En dit kan volledig uit de hand lopen. Er zijn zelfs gevallen bekend van zelfmoord door pesten op de werkvloer. 

Wij van Changelab willen als eerste stap het bewustzijn over dit onderwerp vergroten. Dat gaan wij allereerst doen door verhalen te bundelen van mensen die gepest zijn of dat op dit moment worden op de werkvloer. Door de verhalen terug te brengen naar de werkvloer. In de loop van dit jaar verwachten wij ons boek uit te brengen met verhalen.'

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau