Nieuw: loopbaancoaching voor mensen met een verstandelijke beperking

02 februari 2018

Met een frisse blik kijken naar meedoen naar vermogen

Ook mensen met een verstandelijke beperking willen weten wat er mogelijk is op het gebied van werk en dagbesteding. Ook zij willen wel eens stil staan bij de vragen: wat wil ik, wat kan ik en wat is er mogelijk? Daarvoor heeft Amerpoort nu loopbaancoaches: Idelette Arendsen en Mariska Regtvoort. De loopbaancoaches zijn ook beschikbaar voor mensen met een verstandelijke beperking die niet bij Amerpoort wonen of dagbesteding volgen.

Wat doet een loopbaancoach?

De loopbaancoach gaat samen met de cliënt, zijn familie en persoonlijke begeleider na wat iemand kan, wat hij of zij wil en wat er mogelijk is. Samen met een loopbaancoach onderzoekt hij: wat zijn kwaliteiten en interesses zijn, wat hij wil ontwikkelen en wat er mogelijk is bij Amerpoort of daarbuiten. Dit doet de loopbaancoach ook voor cliënten die nu geen werk of dagbesteding hebben: de thuiszitters. Dan gaat het gesprek over hoe het komt dat iemand nu thuiszit en hoe hij of zij wel kan meedoen in de maatschappij.

Werkvormen

Het verschil met een “gewone” coach is dat de loopbaancoach van Amerpoort werkvormen heeft voor mensen met een verstandelijke beperking: bijvoorbeeld een speciale beroepsinteressetest en met foto’s, picto’s en spelvormen werkt.

Loopbaanprofiel

Uiteindelijk krijgt de cliënt zijn eigen loopbaanprofiel, een soort cv waarin hij of zij zichzelf presenteert: dit wil ik, dit kan ik en dit zijn mijn kwaliteiten. Ook krijgt hij tips over dagbestedingen waar hij kan gaan kijken. Met dit loopbaanadvies kan een cliënt, samen met bijvoorbeeld zijn persoonlijk begeleider, verder aan de slag. Als het niet binnen Amerpoort kan, dan kan het misschien ergens anders? Als het gaat ompassende plek buiten Amerpoort, kan de loopbaancoach helpen bij de kennismaking en afstemming. En als iemand bijvoorbeeld bij een bedrijf aan de slag wil, dan kunnen de jobcoaches van WerktZo een cliënt verder begeleiden.

Frisse blik

De loopbaancoach is neutraal, heeft een frisse blik, tijd én kennis in huis van het aanbod binnen en buiten Amerpoort. Als een cliënt lekker op zijn plek zit, dan is dat natuurlijk prima. Maar we vergeten wel eens kritisch te kijken in de alledaagse sleur. Of zoals Idelette en Mariska zeggen: “De maatschappij gaat helemaal voor een leven lang leren. Dat gunt u cliënten toch ook? Soms gaan ze al jaren naar dezelfde dagbesteding en kan het ze veel opleveren om na te gaan of ze dit willen blijven doen of ook iets anders zouden willen en kunnen.”

Meer weten?  

Bekijk de flyer of neem contact op met de loopbaancoaches via clientloopbaancoach@amerpoort.nl 
 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route