Wat doen Rick en Anika online?

10 januari 2018

MediaDiamant: een estafette-column over mediawijsheid en digitaal burgerschap.

Het consultatieteam Cliënt, Internet en Sociale media (CIS) ondervraagt regelmatig een collega, cliënt of verwant over zijn of haar internetgebruik en digitale gewoontes. Zo leren we van elkaar en wordt Amerpoort een mediawijze zorginstelling. 

Ditmaal Anika (begeleider op locaties Pompstraat en Verbindingsweg) en Rick (cliënt en werkzaam bij het Multimediastation in Hilversum).

Hoe was het vandaag op internet?

Rick: Ik heb alleen tv-series gekeken.

Anika: Vandaag op internet…. Vanmorgen even facebook en de nieuwsapp gekeken. Op de woning verbindingsweg heb ik wel meer gedaan. Voor cliënten dingen opzoeken. Treintijden, winkel-openingstijden enz. Ook onze facebook van de woning bekeken.

Geniet je optimaal van de digitale mogelijkheden?

Rick: Ik heb een mobiel en een computer.

Anika: Thuis heb ik een mobiel en een tablet. Maar ik denk zeker niet dat ik alle mogelijkheden daaruit haal. Daar liggen mijn interesses ook niet. Ik moet kunnen doen wat ik moet doen en that’s it.

Weet je welke media geschikt zijn voor jou?

Rick: YouTube, websites waar ik tv-series kan kijken. Soms een game via internet

Anika: Ja, ik weet wel wat geschikt is voor mij. De laagdrempelige dingen.

Begeleid je wel eens iemand bij digitale middelen?

Rick: Ik ben door Annette Valentijn gevraagd om als vrijwilliger / computermaatje te helpen. Ik geef dan hulp aan andere mensen met een beperking.

Anika: Ik begeleid de cliënten op de woning waar ik werk wel op internet. Dit gaat dan om kleine dingen, treintijden, facebook, mails enz.

Wat doe je om online risico’s te voorkomen?

Rick: ik gebruik een virusscanner.

Anika: Rick, wat dacht je van pesten op internet, online games, verslaving? Doe je daar wat aan?

Rick: Nee, daar let ik niet zo op.

Anika: Dat is iets waar wij als begeleiding wel op moeten letten. Wat dan ook weer moeilijk is aangezien veel cliënten eigen rechtspersoon zijn, zodat je niet kan en mag meekijken als begeleiding. Je wilt ze graag beschermen. Daarom is voorlichting over wat er op facebook / internet kan gebeuren echt wel wat we moeten doen. Samen dingen bekijken en uitleggen.

Heb je voldoende momenten met en zonder digitale middelen?

Rick: Ja, als ik werk heb ik geen internet. Thuis wel.

Anika: Op het werk doe ik echt de werkdingen op internet. Weinig sociale media, spelletjes enz. Maar thuis kan ik dat erg goed. Ik vind van mijzelf dat dat echt wel minder kan. Dat probeer ik ook wel. Vooral die kleine momentjes als je even niks te doen heb pak ik mijn telefoon.

Waarom heb je wel of niet gekozen om een selfie te maken voor bij het artikel?

Rick: Ik heb een selfie gedaan omdat mijn begeleider dat zo nodig vond.

Anika: Whahahaha, dat is toch leuk!! Oké Rick houdt er niet zo van, maar ik vind het wel leuk.

Wil je het artikel op intranet of op internet?

Rick: Maakt niet uit.

Anika: Het is een prima interview toch? Er staan geen beschamende dingen in, dus van mij mag het op beide!

Heb je zelf een vraag aan het CIS?

Rick: Nee, ik heb niet per se vragen aan de CIS.

Anika: Het zou fijn zijn als er goede voorlichting is voor de LVG doelgroep over de gevaren van internet en wat het gedrag van hen op internet teweeg brengt

Antwoord CIS: Vanuit CIS kunnen we voorlichting geven over veel thema’s. We geven ook workshops aan cliënten van Amerpoort. Soms gaat het over vloggen of gamen. Soms helpen we bij het maken van afspraken over Whatsapp-gebruik.

We willen ook zoveel mogelijk begeleiders voorlichting geven. Zij kunnen dan tijdens hun werk cliënten voorlichting geven over de leuke en minder leuke kanten van het internet. Wij vinden het belangrijk dat het voor teams, cliënten en verwanten ook duidelijk is wat er verwacht wordt van elkaar bij mediabegeleiding. We gaan dus steeds vaker teams ook helpen bij het maken van een visie en afspraken over mediabegeleiding op de groep.

Aan wie wil je de MediaDiamant overdragen?

Rick: Aan Deth Kwaks, coach van ervaringsdeskundigen.

Anika: Omdat ik heb gekozen voor een selfie, mag Rick kiezen voor de volgende persoon.
 

Sonja Heijkamp,
CIS-Consultatieteam

Foto boven: de gehaakte diamant gemaakt door Marleen den Hollander.

Lees alle afleveringen van de estafette column Mediadiamant..

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route