De dag van Henk van Luinen: "Leef met me mee"

10 januari 2018

Cliënten van Amerpoort vertellen in 'De dag van...' over hun werk en dagbesteding.

“Sinds 5 jaar ben ik met pensioen. Ik werkte 40 jaar bij de sociale werkplaats in Breukelen. Inpakwerk. Autozekeringen in 5 verschillende kleuren in een doosje doen.

Toen ik 63 werd, vroeg coördinerend begeleider Ilse me of ik met pensioen wilde. Ik werd een dagje ouder en zat elke dag op dezelfde plek en deed hetzelfde werk. Ik vond er niks meer aan. Ik werd er suf kan. Ik kon het werk met mijn ogen dicht doen. Het was mooi geweest. Ik had dat jaar 2 feesten: mijn jubileumfeest en mijn afscheidsfeest.

Ik twijfelde wel. De hele dag thuiszitten leek me een ramp. Ik was bang dat ik me zou vervelen. Maar samen met Ilse heb ik een plan gemaakt en bedacht hoe ik mijn week kon vullen. En wat blijkt? Ik ben helemaal voor niets bang geweest. Want ik heb genoeg te doen.

Ik ga elke week zwemmen in Breukelen, volg 2 computercursussen en een cursus gezond leven bij De Wilg. En sinds kort ga ik elke vrijdag naar de fysiotherapeut. Ook doe ik de was en hou ik mijn huis schoon. Ik kom tijd te kort. Ik vind het wel moeilijk om keuzes te maken. Want 2 dingen tegelijk, dat kan ik niet.

Ik ben ook sneller moe, kan niet zo makkelijk meer lopen. Naar het winkelcentrum lopen, dat lukt niet meer. Mijn knieën doen pijn. Na 5 meter sta ik altijd even stil.

Een tip voor de begeleiders van Amerpoort? Leef met me mee! Ik krijg lichamelijke klachten en dat is soms moeilijk voor me. Dan is het fijn als ik daar onder 4 ogen over kan praten met mijn begeleider en dat ze meedenkt om een oplossing te vinden.

Als ik voor mezelf kookte, merkte ik dat ik heel moe was. Dan had ik ‘s avonds geen energie meer. Op advies van mijn begeleider eet ik nu 4 avonden per week mee met de groep. Dan kan ik ‘s avonds nog wat doen.”

Henk (67) woont ruim 23 jaar bij Amerpoort, op dit moment in een eigen appartement in Terwijde, Utrecht. Op de foto staat hij rechts, naast de inmiddels overleden bewoonster Greet en begeleidster Mylène.

De dag van...

Cliënten van Amerpoort vertellen over werk en dagbesteding. Samen werken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor de één betekent dat dagbesteding in een beschutte omgeving, voor de ander betaald werk of een leuke ‘oude dag’. De mogelijkheden zijn heel divers, zoals blijkt uit deze serie: cliënten vertellen over hún dag.

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route