Video: de Mag-Ik App

06 december 2017

"Door deze app kan ik beter communiceren met mijn kind en merk ik dat hij minder gefrustreerd raakt".

Sander is een jongeman van 16 jaar. Hij is niet als andere jongens van 16, want Sander heeft een verstandelijke beperking. Hierdoor kan hij niet praten en dus maar moeizaam met anderen communiceren. Maar Sander heeft, net als iedere andere jongen van 16, wel wensen en behoeften. Zo houdt hij enorm van lekkere dingen, zoals chips en chocola. En kiest hij graag zelf uit waar hij mee speelt en wat hij op zijn brood wil. Voorheen ging dat erg lastig en gebeurde dit met aanwijzen of foto's.

Nu is er een app voor Sander én andere mensen met een verstandelijke beperking. De app 'Mag ik' is ontwikkeld door Sanders moeder, in samenwerking met een zorgprofessional. "Door deze app kan ik beter communiceren met mijn kind en merk ik dat hij minder gefrustreerd raakt. Als hij iets wil, dan maakt hij dat duidelijk door op zijn tablet een foto te laten zien. Ik begrijp meteen wat hij wil."

Om zo veel mogelijk mensen van deze mogelijkheid gebruik te laten maken is de app doorontwikkeld (o.a. met een inlogsysteem) en in de appstore geplaatst. Op dit moment is de app alleen verkrijgbaar voor iOs. Stichting Mag ik Meedoen?, die de app beheert, hoopt genoeg geld bij elkaar te krijgen om ook een Android versie te kunnen laten maken. Daarmee krijgen nog meer mensen toegang tot communicatie!

Hier vind je de app: https://appsto.re/nl/dr0Khb.i

Stichting Mag ik meedoen? heeft als voornaamste doel om spel- en communicatiematerialen te ontwikkelen en geschikt en beschikbaar te maken voor mensen met een verstandelijke beperking. Ons uitgangspunt is dat iedereen zich wil kunnen uitdrukken en ontwikkelen. Je kunnen uitdrukken, en daarmee autonomie over je leven hebben, is van vitaal belang voor het welbevinden en de gezondheid van mensen. Ontwikkelen, jezelf uitdagen en een zinvolle invulling van je dag geeft voldoening. Mag ik Meedoen? faciliteert hierin door materialen en apps te ontwikkelen die de ontwikkeling en communicatie ondersteunen en bevorderen.

Voor meer informatie ga je naar www.magikmeedoen.org

Begin oktober ging Joyce Graafhuis vanuit het InnovatieLab op bezoek bij Sander, zijn moeder (Jose Segers) en Maaike de Gruijl (zorg professional) om te horen en te zien hoe de app is ontstaan, hoe deze werkt en wat dit oplevert. Zij maakte onderstaand filmpje:

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route