Van bewoner tot begeleider

18 december 2017

De Marokkaanse Zaida (23) woont op een veilig wonen plek bij Amerpoort. Veel wil ze niet vertellen over haar verleden, maar wel over haar toekomst.

Ze heeft net haar mbo-diploma Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn gehaald en is op zoek naar een leerwerkplek als begeleider. “Ik wil probleemjongeren begeleiden.”

“Toen ik 15 was zat ik op het VMBO-TL, maar doordat het thuis niet goed ging veranderde mijn gedrag. Ik werd moeilijk, opstandig, ging spijbelen en werd van school gestuurd. Ik zakte naar een lager niveau. Uiteindelijk liep ik weg van huis en kwam in een gesloten inrichting.

Ik heb daar 1,5 jaar gewoond. Die periode heeft me erg veranderd. In het begin deed ik mee met de andere meiden om niet over me heen te laten lopen. Maar ik had al snel in de gaten ‘hier hoor ik niet’. Ik wil hier niet blijven. Ik heb niet zulke problemen en ik wil niet zijn zoals zij. Het was ook best streng. Ze gebruikten de Swing-methode, ken je dat? Als iemand iets fout doet, wordt de hele groep gestraft.

Toch zag ik er wel mogelijkheden om verder te komen. De instelling had namelijk een eigen schooltje en daar heb ik allerlei certificaten gehaald. En ik was de eerste die buiten de instelling mocht stage lopen, bij een kapsalon!

Daarna ben ik in trainingshuizen gaan wonen met 24-uur begeleiding. Ik deed een particuliere opleiding tot kapster en ik ging naar dagbesteding in een kapsalon. Ik had alle theorievakken voor de kappersopleiding gehaald en hoefde alleen nog mijn praktijkvakken te doen. Toch heb ik de opleiding niet afgemaakt. Zonde eigenlijk.

Misschien kwam dat doordat ik weer moest verhuizen - ik kwam hier bij Amerpoort wonen – en ik moeite heb met veranderingen. Het kost me zeker een jaar om mensen om me heen te vertrouwen. Ben je ergens gewend en heb je eindelijk een goede band met een begeleider, dan moet je opeens weer verhuizen en opnieuw beginnen. Dat vind ik moeilijk. Voor mij is het belangrijk om me ergens veilig te voelen.

Na een jaar besloot ik dat ik verder wilde leren. Ik had een rotbaantje en wilde niet dat dat mijn einddoel zou zijn. Zo kwam ik op het ROC TOP in Amsterdam terecht bij de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn. Ik kan dit echt aanraden. De leraren hebben zoveel geduld met me gehad en er is ook een zorgteam met een budgetcoach en maatschappelijk werker.

Want ik was niet altijd makkelijk hoor. Als ik weer een tegenslag had, kwam ik te laat. En natuurlijk dreigden ze dan met maatregelen. Maar ze gingen ook met me in gesprek om te kijken wat er aan de hand was en hoe we een oplossing konden vinden. En dat hielp. Ik heb in 1,5 jaar de opleiding gehaald. Dat was feest! Mijn begeleiders waren bij mijn diploma-uitreiking en daarna zijn we uit eten gegaan.

Nu zoek ik een leerwerkplek binnen een zorginstelling omdat ik verder wil leren voor Pedagogisch Medewerker. Misschien kan dat binnen Amerpoort? Mijn toekomstdroom is probleemjongeren begeleiden. Ik ben zelf tenslotte ervaringsdeskundige. Door alles wat ik heb meegemaakt weet ik waar je als jongere tegen aan kan lopen.

Bovendien heb ik veel begeleiders gehad. Ik weet zo’n beetje wat wel en wat niet werkt. Wat iemand een goede begeleider maakt? Een goede begeleider doet het werk vanuit zijn hart en niet vanuit een boekje. Dat verschil merk je meteen.

En voor jongeren zoals ik, kan ik maar een ding zeggen: Stel jezelf een doel voor ogen, pak alle kansen aan die er zijn en sta open voor hulp van je begeleiders. Natuurlijk kan je het zelf, maar iedereen kan hulp gebruiken in het leven.”

Tekst: Lisette Stekelenburg

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau