De dag van Nick Baldwin: "Liefst elke dag hetzelfde"

05 december 2017

Cliënten van Amerpoort vertellen in 'De dag van...' over hun werk en dagbesteding.

Aangezien Nick niet kan praten, vertelt zijn moeder Janny Baldwin zijn verhaal.

“Aan Nicks gezicht kun je zien hoe het met hem gaat. Hij heeft een zachtaardig karakter en een sterke mimiek. Zijn verstandelijk vermogen wordt geschat op dat van een kind van 15 maanden. Hij heeft wat ze ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ noemen. Hij is snel overprikkeld, kan niet tegen onverwachte dingen en gaat dan helemaal uit zijn plaat.

Tien jaar woont Nick nu op Nieuwenoord. Eerst deed hij dagbesteding bij Het Leemveld in Soest, maar dat ging niet meer. Als hij overprikkeld raakte, liep hij weg, zomaar de deur uit. Het Leemveld ligt aan een drukke weg, dus dat werd te gevaarlijk. 

Voor Nick is meedoen in de maatschappij niet echt weg­ gelegd. Daar zijn teveel onverwachte dingen. De veiligheid van Nieuwenoord is beter. Hij gaat nu op het terrein vijf dagen per week naar Condor, een dagbesteding voor jong­ volwassenen. Wij zijn daar als ouders heel blij mee.

Hij gaat elke week naar de sportzaal en het zwembad. Ook organiseren zijn begeleiders vaak een kookactiviteit. Dat zijn activiteiten waar hij erg van geniet. Nick is heel duidelijk in wat hij wel en niet wil. Hij houdt niet van tekenen en knutselen. Hij zit liever op de schommel in de tuin.

Het laatste jaar is hij steeds minder actief. Het is niet duidelijk hoe dat komt. Gaat zijn lichamelijke conditie achter­ uit door zijn epilepsie? Of heeft hij last van de drukte bij Condor? Nick valt overdag vaak in slaap. In de zomer ligt hij op de trampoline in de tuin. In de winter doet hij vaak een dutje in de stoel of soms zelfs staand.

De dagbesteding is grondig verbouwd. Er zijn cliënten bijgekomen. Op sommige dagen zijn er 9, allemaal met moeilijk verstaanbaar gedrag. De bewegingsruimte is dus kleiner geworden. Nick kan niet goed tegen drukte en veranderingen; dat geeft extra prikkels. Het is jn dat hij vaste begeleiders heeft, in de woning en op de dagbeste­ ding. Zij kennen hem goed en zijn op hem ingespeeld. Ze snappen sneller wat er aan de hand is.

Voor Nick is duidelijkheid belangrijk. Elke dag in dezelfde volgorde: opstaan, douchen, aankleden, eten en naar dagbesteding gaan. Ook op Condor is een vast patroon essentieel: eerst jas uit, kopje kof e drinken, dan naar toilet en vervolgens een activiteit. Die structuur biedt veiligheid.

Feestdagen en het weekend zijn lastig voor Nick, omdat die dagen anders zijn dan anders. Het liefst heeft Nick elke dag hetzelfde.” 


Nick (35) woont op Vijverlaan 5 op Nieuwenoord en gaat naar dagbesteding Condor 3.

De dag van...

Cliënten van Amerpoort vertellen over werk en dagbesteding. Samen werken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor de één betekent dat dagbesteding in een beschutte omgeving, voor de ander betaald werk of een leuke ‘oude dag’. De mogelijkheden zijn heel divers, zoals blijkt uit deze serie: cliënten vertellen over hún dag.

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route