Wat doet Ronald Rebel online?

22 november 2017

MediaDiamant: een estafette-column over mediawijsheid en digitaal burgerschap.

Het consultatieteam Cliënt, Internet en Sociale media (CIS) ondervraagt regelmatig een collega, cliënt of verwant over zijn of haar internetgebruik en digitale gewoontes. Zo leren we van elkaar en wordt Amerpoort een mediawijze zorginstelling. Ditmaal: Ronald Rebel, coördinerend begeleider bij locatie Pompstraat in Baarn. Ronald werkt sinds 1989 bij Amerpoort. In 2018/2019 verhuist de locatie waar hij werkt naar een mooi nieuw pand aan de Jan Steenlaan in Baarn.

Hoe was het vandaag op internet? 

Rustig, ik ben nog niet zoveel op internet geweest. Ik ben vanmorgen tot 9.00 uur vooral met cliënten bezig geweest. Ik heb al wel wat op de pc gedaan voor het werk en vanmorgen bij het opstaan even op Facebook gekeken. En nog even snel gezocht naar 'Mediawijsheid'. Ik ben wel heel actief op internet, ik doe er eigenlijk alles mee. Ik heb Facebook, WhatsApp en een slapend Twitteraccount. Andere sociale media tools gebruik ik op dit moment niet. Onze cliënten gebruiken geen sociale media; sommigen hebben een eigen tablet of smartphone en spelen hier spelletjes op.

Geniet je optimaal van de digitale mogelijkheden? 

Ik denk dat het nog wel meer kan, maar ik gebruik vrij veel digitale middelen. Als ik moet kiezen tussen iets op papier of digitaal wordt het toch digitaal. Mijn cliënten maken graag gebruik van bijvoorbeeld 'uitzending gemist', dat is echt prettig. Iets wat ze moeten missen omdat ze weg zijn, kunnen ze dan later alsnog kijken. We hebben twee cliënten die een mobiel hebben, de andere vijf niet. Ook zijn er twee met een eigen tablet en we hebben een groepstablet waar ze allemaal gebruik van kunnen maken. De tablets gebruiken ze actief: ze doen er voornamelijk spelletjes op (zoals digitale legpuzzels maken) of zingen mee met een muziekclip van K3 op YouTube.

Weet je welke media geschikt zijn voor jou? 

Ik gebruik veel verschillende soorten media. Onze cliënten hebben niet allemaal een tablet of smartphone. Terwijl ik wel denk dat het voor iedereen een meerwaarde heeft als ze het wel hebben. Volgens mij zijn er veel leuke websites en filmpjes te vinden waardoor we op een prettige en interessante manier internet kunnen inzetten in de begeleiding die we hier bieden. Op een andere Amerpoort locatie zag ik het digitale platform MyWepp (voorheen ABC TV), dat lijkt me ook wat voor onze locatie. Doordat we geleidelijk aan mobieler kunnen werken kan ik in de woonkamer bij de cliënten computerwerk doen (wat ook moet gebeuren) terwijl zij bijvoorbeeld tv kijken. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Nu is dat nog wel eens lastig te combineren.

Begeleid je wel eens iemand bij digitale middelen? 

Ja, we doen dat hier regelmatig door samen iets online op te zoeken of samen een spel te spelen op de tablet. Onze cliënten ondernemen zelf geen acties om online te gaan (enkelen kunnen beginnend lezen, de meesten helemaal niet). Wij moeten het ze echt voorstellen en stimuleren. En dan is het vaak na een potje ‘puzzelen’ ook weer klaar. Ik denk dat dit nog wel wat bewuster zou kunnen. Misschien is het iets om hier straks op de nieuwe locatie aan de Jan Steenlaan nog actiever mee aan de slag te gaan.

Wat doet je om online risico’s te voorkomen? 

Ik let erg op wat ik doe en aanklik, maar ook of ik wel wil reageren op iets wat ik online tegenkom. Ik gebruik een virusscanner en een VPN verbinding. Ik heb een Facebook-pagina en heb daar groepen aangemaakt zodat ik gericht berichten kan aansturen. Als ik iets aan mijn familie wil laten zien, hoeven mijn vrienden dit niet altijd te zien, en omgekeerd.

Onze cliënten proberen we individueel te begeleiden hierbij. De meesten komen dus niet op het idee om actief zelf iets te gaan zoeken. Maar voor de cliënten die dit wel doen proberen we ook samen te bepalen wat hen goed helpt. De groepstablet gaat ’s nachts in een kastje met een slotje erop, omdat één van de cliënten zich anders niet kan inhouden om er de hele nacht op te gaan spelen. En als er iets op gevonden wordt dat vraagtekens oproept maken we het bespreekbaar met de betreffende cliënt en zo nodig de verwanten en/of de gedragsdeskundige.

Heb je voldoende momenten met en zonder digitale middelen? 

Dat denk ik wel. Ik doe veel online en via internet, maar als ik mijn telefoon vergeten ben heb ik daar geen last van. Sommige collega’s maken zich nog wel eens zorgen over de tijd die cliënten achter de tablet zitten. Ik vind dat wel meevallen; het heeft denk ik ook te maken met hoe wij zelf gewend zijn om te gaan met digitale middelen.

Waarom heb je wel of niet gekozen om een selfie te maken bij het artikel? 

Doe maar geen foto, dat hoeft voor mij niet zo. Ik probeer toch een beetje te letten op mijn privacy. Ik heb vorige week wel de MediaDiamant uitgeknipt en in elkaar gezet, maar die was ook ineens weer verdwenen van het bureau. Ik denk dat een bewoner hem erg mooi vond.

Wil je het artikel op intranet of op internet?

Op internet is goed, vooral om te zorgen dat het voor iedereen leesbaar is. Anders blijft de informatie alleen binnen de organisatie; dat zou zonde zijn.

Heb je zelf een vraag aan het CIS? 

Ik denk dat het goed zou zijn om eens na te denken hoe we op de nieuwe locatie straks omgaan met het begeleiden van cliënten op internet. Doordat cliënten dan op een andere manier wonen, is het denk ik belangrijk om te werken aan een gezamenlijke visie en werkwijze. Dat geldt natuurlijk voor veel onderwerpen, maar zeker ook voor het gebruik van internet en sociale media.

CIS antwoordt: daar kunnen we ons helemaal in vinden. We streven naar een visie rond mediawijsheid op elke woonlocatie. Dit doen we door met het team in gesprek te gaan over allerlei dilemma’s die je tegenkomt bij mediaopvoeding en -begeleiding. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat als iemand vraagt hoe jullie als team werken aan de online veiligheid op de locatie,  je dan een duidelijk verhaal hebt. Je kunt eens vragen aan team Andreas hoe die de bijeenkomst over visie met het team ervaren hebben.

Aan wie wil je de MediaDiamant overdragen? 

Aan Nelleke Moot. Zij is begeleider en schrijft blogs op Amerpoort.nl. Zij denkt goed na over allerlei ontwerpen en heeft een duidelijke eigen mening. Ik ben benieuwd naar haar antwoorden.

Sonja Heijkamp,
CIS-Consultatieteam

Foto boven: de gehaakte diamant gemaakt door Marleen den Hollander.

Lees alle afleveringen van de estafette column Mediadiamant..

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route