Leerzame themabijeenkomst voor familie over bewindvoering

27 oktober 2017

“Ik heb vanavond weer nieuwe dingen geleerd”, vertelt een zus van een bewoner van locatie Vadinushof.

“Ik ben al een tijdje mentor van mijn broer, maar ik ga me toch verder verdiepen in het onderwerp. Bijvoorbeeld dat het verstandig is om een tweede mentor te benoemen.” Ook andere verwanten vonden de themabijeenkomst bij Natuurboerderij De Brinkhorst leerzaam.

Certificaat Bosmaaien

De avond begon met een kennismaking met de nieuwe divisiedirecteur Anja Winkelaar. Daarna vertelde Rick van Ingen en begeleider Erik Vreekamp over Natuurboerderderij de Brinkhorst. Een dagbesteding middenin de groene oase van Vathorst. 23 cliënten werken hier doordeweeks op en rond het erf en in de wijk. Ook krijgen jongeren zoals Rick de kans certificaten te behalen. Trots laat Rick zijn certificaat Bosmaaien zien en vertelt over de training en het examen.    

Loopbaancoach

Ook Idelette Arendsen vertelt over dagbesteding en werk bij Amerpoort. Zij is sinds kort loopbaancoach voor cliënten. “Want ook zij willen soms weten of ze nog wel op de juiste plek werken. Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Dat zijn vragen die ik samen met een cliënt en zijn of haar ouders en woonbegeleider kan gaan uitzoeken. Misschien zit je wel perfect op je huidige plek, maar het kan ook zijn dat het tijd is voor iets anders of dat je wat wil bijleren?”

Vrije tijd

Wat er allemaal te doen is in de wijk, daar weet Amerpoort medewerker Priscilla Bitterling alles over. Ze somt het ene initiatief na het andere op in Amersfoort, Soest, Zeist en Utrecht. Dance4fun voor jonge meiden, G-Bowlen, eten bij de Oase, zijn maar enkele voorbeelden die ze de familieleden voorschotelt. En of de aanwezigen weleens hebben gehoord van Sterrenstadion bij FC Utrecht waar jaarlijks 300 cliënten naar toe gaan? De verwanten zijn enthousiast. “Of ze ook al in Huizen leuke plannen heeft?”  

Mentorschap

Désirée Both is moeder van een 18 jarige bewoonster van Amerpoort. Zij is mentor van haar dochter en een aantal andere mensen met een beperking. Als ervaringsdeskundige vertelt zij tot slot op een heldere manier over curatele, mentorschap en bewindvoering. De aanwezige ouders, broers en zussen schromen niet om vragen te stellen. Zo komt een mooi gesprek tot stand.

Meedenken en beslissen

Désirée geeft goede voorbeelden. “Zo kan je bijvoorbeeld pas mee met je kind naar een gesprek met personeelszaken als je officieel mentor bent. Want anders heb je geen rechtspositie als ouder. Ook is het goed om een tweede mentorschap aan te vragen. Voor als jijzelf het even niet kan doen. Met name voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) is de maatschappij erg ingewikkeld. Dan is het belangrijk als ze een vertrouwd iemand hebben die met hen mag meedenken en beslissen.”

 

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau