‘Opname van opzij’ - vader schrijft gedichtenbundel

11 oktober 2017

Marnix Niemeijer is vader van een cliënt die werkt bij dagbesteding Amfors. Hij maakte indrukwekkende gedichten over de periode dat zijn dochter werd opgenomen wegens een psychose.

Deze gedichten inspireerden beeldend kunstenaar Marcel Verbrugge tot het maken van 70 tekeningen: ‘Tekeningen met een ziel’. De dichtbundel ‘Opname van opzij’ wordt op 2 november gepresenteerd in het Hersencafé van UMC Utrecht bij de opening van gelijknamige expositie.

Marnix Niemeijer

“Ruim vier jaar geleden raakte onze oudste dochter voor het eerst in een psychose. Na een opname van enkele maanden in het UMC Utrecht werd zij ontslagen en ging het geruime tijd goed. Midden 2014 kreeg zij een tweede psychose. Zij verbleef zes maanden in het UMC Utrecht.

Voor haar en ons gezin waren beide periodes verwarrende en diep rakende gebeurtenissen. In de periode na de tweede opname heb ik een achttal gedichten geschreven naar aanleiding van de opname van onze dochter. Ik had in geen jaren gedichten geschreven. In de jaren negentig zijn van mij in enkele literaire bladen gedichten geplaatst en is mijn debuutbundel ‘Tweegebieden’ uitgegeven. Daarbij was het gebleven.”

Bundel ‘Opname van opzij’

“De acht gedichten hebben kunstenaar Marcel Verbrugge geïnspireerd tot het maken van zo’n zeventig tekeningen. Tekeningen met een ziel. Een paar krijgen hun plek in de bundel. De gedichten en tekeningen vormen een weerslag van ingrijpend psychisch lijden en de impact die dat heeft.

Verlies en dreiging gaan hand in hand, niet alleen voor de persoon in kwestie maar ook voor hen daarom heen. De gedichten en de tekeningen zijn ook tekenen van hoop, hoe klein ook. Door het zoeken van de ander, met geduld en met liefde; door open te staan voor wat onverwacht je pad kruist. Ik ben mijn dochter heel erkentelijk dat ze van harte toestemming heeft gegeven om de gedichten uit te laten geven.”

U kunt de dichtbundel kopen in de boekhandel of bij bol.com en vanaf 3 november de tekeningen en gedichten bewonderen in het Hersencafé van het UMC Utrecht.

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route