8e Landelijk congres LVB: inschatten van (on)mogelijkheden

21 september 2017

Informatie over indicering, (on)mogelijkheden van LVB'ers en werkwijze van de begeleider. Koen Kuijper van Amerpoort bezocht het 8e landelijk congres LVB.

Tijdens het 8e landelijke congres Licht Verstandelijk Beperkten op 12 september in Zwolle was veel aandacht voor de communicatie met mensen met een LVB en daarbij het inschatten van (on)mogelijkheden.  In de ochtend was met name informatie over het bepalen van de beperkingen van de cliënt.

Sessies

De 1e voordracht ging over een pilot om in de jeugdstrafrechtketen beter in te schatten in hoeverre iemand een beperking heeft. Op een snelle, laagdrempelige manier kan een indicatie bepaald worden van de intelligentie.

De 2e voordracht ging over het veelvuldig samengaan van verslavingsproblematiek, psychische klachten én LVB. Dit verergert de klachten en maakt begeleiding moeilijk.

De 3e voordracht nam menswaardigheid als uitgangspunt. Daarbij was aandacht voor cliënt, coach en competentie. Zie ook: de triple-C methode van ASVZ.

De 4e voordracht vertelde over de vooruitgang in genetisch onderzoek waardoor nu sneller handvatten gegeven kunnen worden voor zorg op maat.

In de middag was er met name aandacht voor de cliënt en zijn leefwereld: hoe houd je als professional rekening met het verleden en de omgeving van de cliënt en de oplossingen die hij daar reeds geleerd heeft?

Zelf ben ik naar sessie 7 gegaan waarin aandacht voor oplossings- en systeemgerichte hulp aan gezinnen. Daar werd duidelijk gemaakt dat hulp pas echt effectief is als de cliënt bereidt is mee te denken en oplossingen wil zoeken. Pas dan wordt hulp aanvaard en kan gericht gewerkt worden.

Hermeneutische cirkel

Ik ben ambulant woonbegeleider bij Amerpoort en mocht in deelsessie 6 ervaringen vertellen over de problematiek bij de begeleiding van LVB-ers. Naast psychische problematiek, agressie en verslaving kan de cliënt een groot verschil hebben tussen 'kunnen' en 'aankunnen'. Soms kan de cliënt taal gebruiken die hij niet snapt waardoor de begeleider een te hoge inschatting maakt. Soms kan de cliënt praktisch veel uitvoeren maar staat hij of zij emotioneel op een laag niveau. Hiervoor moet de begeleider continu allert zijn.

Om een juiste inschatting te maken van de mogelijkheden kan gebruik worden gemaakt van de hermeneutische cirkel en de kleuren SEO-R. De gedragsdeskundige kan daar het team goed bij helpen. Met de informatie over het systeem waaruit de cliënt komt kan rekening worden gehouden met gewoonten en gedragingen. De informatie geeft een richting van de mogelijkheden van de cliënt.

Foto: www.logacom.eu.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau