Kijken door de ogen van een ander. Dat kun je leren van ervaringsdeskundigen!

05 juli 2017

Bijeenkomst Handicap Experience 20 juni.

Samen leren. Dát staat centraal bij de ´Handicap Experience´, een netwerk van 5 zorgorganisaties die samen werken aan goede zorg en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Op 20 juni kwamen zo´n 70 mensen bij Amerpoort bij elkaar om uit te wisselen over ervaringsdeskundigheid.

Ervaringsdeskundige cliënten zijn opgeleid om je te leren kijken door de ogen van een ander. Want hoe is het om een verstandelijke beperking te hebben? En wat kun je van elkaar leren? Dat raakt de kern van de ‘Handicap Experience’: meervoudig kijken, met een open blik en zonder vooroordelen.

Presentatie en pitches

Amerpoort ervaringsdeskundigen presenteerden het programma aan cliënten, verwanten en zorgprofessionals. Miranda nam aan het begin van de dag door wat de aanwezigen konden verwachten en Marjo brak het ijs met een voorbeeld van hoe je vragen kunt stellen.

Elke organisatie stelde zich kort voor en vertelde wat zij deden op het gebied van ervaringsdeskundigheid. Zo vertelde Babs van Cordaan over hoe zij een leerlijn zijn gestart. Ervaringsdeskundige en co-onderzoeker Miles keek samen met een onderzoeker van het VUmc naar de resultaten daarvan.

Bij Siza ligt de focus op een training over werken: hoe ziet je werk er uit, wat heb je ervoor nodig om je werk goed te doen? De kern is dat je je verhaal leert te vertellen op een manier die bij je past. Of dat nu een presentatie, filmpje of iets anders is, dat maakt niet uit.

Marco van Oro vertelt hoe ervaringsdeskundigen meedenken met nieuwe projecten, ook wel ‘bouw’projecten genoemd. Zo kan iedereen vanaf het begin meekijken. En dat is niet het enige voorbeeld, want de organisatie heeft al veel verschillende manieren waarop ervaringsdeskundigen uitwisselen. En soms is het gewoon: met elkaar meelopen, dan kom je vanzelf wel op leerpunten.

De Twentse Zorgcentra gebruiken de term ervaringsdeskundigheid niet, maar ze passen de werkwijze wel toe. Een concreet voorbeeld is het meepraten over de toekomst van de TZC als het gaat om het  thema ‘vrijheid en veiligheid’. Ervaringsdeskundigen werkten mee aan een spel waarin begeleiders zelf kunnen ervaren hoe het is om minder vrijheid te hebben. Ieder draagt iets bij wat bij hem of haar past. Zo heeft Rita een prachtig gedicht geschreven over vrijheid: “Vrijheid is voor mij: zeggen wat ik wil, waar ik van hou”.

Na de presentaties van de organisatie staat de rest van de dag vooral in het teken van: wat kunnen we van elkaar leren? Hoe heb jij dat aangepakt? Hoe zou dit voor onze organisatie kunnen werken?

De weg

Amerpoort vertelt over de weg die zij hebben bewandeld om een groep ervaringsdeskundigen te werven en op te leiden. Zij worden nu volop ingezet: van presentaties intern tot bij bedrijven, als interviewer, als gesprekspartner tijdens een huiskameroverleg. Ook de andere organisaties kijken vervolgens welke weg zij nog willen of kunnen gaan.

We kijken terug op een leerzame én gezellige dag. Op naar de volgende Handicap Experience!

Meer weten? Kijk voor info en filmpjes op www.handicap-experience.nl

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route