Theater Totaal geeft voorstelling in Iran

17 november 2016

Negen artiesten en vier begeleiders van Theater Totaal geven een theatervoorstelling tijdens het International Festival for persons with disabilities in de stad Isfahan in Iran.

Volgende week vertrekken negen artiesten en vier begeleiders van Theater Totaal naar Iran. Van 2 tot 7 december is in de stad Isfahan het International Festival for persons with disabilities. Artiesten Alies Poll, Berry Sabbé, Daan van der Linde, Desiree van Geel, Isabelle Schreuder, Jorn Smit, Mark Noorlander, Reggy Dennen en Remco Werkhoven spelen daar de voorstelling ‘People with suitcases. The journey of a lifetime’ spelen. Ook gaan de docenten van Theater Totaal een lezing en workshops geven. Artistiek leider Elma ten Boekel vertelt over deze bijzondere reis.

Wat een unieke kans; een voorstelling geven in Iran.  Hoe is het zo gekomen?

“De vraag is binnengekomen via de VOT (Vereniging Ongekend Talent). Theater Totaal is lid van deze vereniging, dus vandaar dat de mail ook bij ons terecht kwam. De eerste die deze mail onder ogen kwam was onze secretarieel medewerker. Het was vakantie. Zij las de mail en dacht: “Iran? Vast niet” en besloot mij er niet mee lastig te vallen. Na de vakantie opende ik de mail en dacht: “Iran? Ja!’’ Ik mailde de organisatie of het nog mogelijk was om aan het festival deel te nemen en kreeg meteen een mail terug: “YES!”

Wat gaan jullie doen?

“We gaan de voorstelling ‘People with suitcases, the journey of a lifetime” spelen. Deze voorstelling maken wij speciaal voor dit festival, omdat de normen en waarden in Iran veel verschillen van de onze. Het is een islamitische samenleving en dat vraagt om wat aanpassingen. Zelfs als het over theater gaat. Zo mogen mannen en vrouwen elkaar niet met blote huid aanraken en moeten de meisjes hun haren bedekken en de kleding aanpassen. Vrouwelijke vormen mogen niet geaccentueerd worden. Daar moeten we rekening mee houden. Het is een bijzondere uitdaging om in korte tijd voor het festival een mooie voorstelling te maken.

Daarnaast ga ik met de spelers en de rest van ons team (Anke Timmer, Mirjam Roepman) een workshop geven waarin we over het werk- en leefklimaat van onze werkplaats vertellen. Ik laat documentaires zien en ga interactief met ons publiek aan de slag. Naast het spelen van de voorstelling en het geven van de workshop, bekijken we natuurlijk ook zelf alle voorstellingen van het festival. En we krijgen excursies in de stad Isfahan.”

Iran klinkt heel spannend. Is het wel veilig om daar naar toe te gaan?

“Dat was natuurlijk ook mijn eerste vraag. Voordat ik de familie en ouders op de hoogte heb gebracht, vond ik dat we eerst een goed beeld moesten hebben van het land. Ik heb contact gezocht met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij lieten mij weten dat er geen reden was om deze reis niet te maken. We gaan naar Centraal Iran. Dat is geen probleem. Het is een stabiel land, gaven zij aan. Inmiddels heb ik met veel Nederlandse mensen in Iran contact. Ook met de Nederlandse ambassade. En van iedereen krijg ik hetzelfde beeld: Iran is een zeer gastvrij land!

Via het festival hebben wij een contactpersoon in Nederland toegewezen gekregen. Marzieh Dadvar spreekt Nederlands, Engels en Perzisch en gaat ons tijdens de reis vergezellen. Samen met haar hebben wij de ouders van de Theater Totaal artiesten voorgelicht. Uiteraard hadden zij veel vragen. Marzieh kon deze vanuit haar eigen ervaring uitgebreid beantwoorden. Negen artiesten en hun ouders hebben ja gezegd op dit bijzondere avontuur."

Ik kan me voorstelen dat je ook rekening moet houden met heel andere gebruiken en gewoonten? Hoe hebben jullie je voorbereid?

“In eerste instantie was Marzieh degene die mij informeerde over de verschillen tussen Nederland en een islamitisch land als Iran. Zij liet mij bijvoorbeeld weten dat vrouwen en mannen soms gescheiden worden. Dus vandaar dat ik naast Anke en Mirjam, ook graag een man als begeleider mee wilde. En dan het liefst een man die de artiesten goed kennen. Vandaar dat ik Elmar Dekker heb gevraagd. Hij is al jaren technicus bij onze voorstellingen en gaat elke zomer mee op werkweek naar Charme (Frankrijk). De spelers kennen hem en hij kent onze spelers.

We kwamen er overigens achter dat de stad Isfahan erg verwesterd is. In Iran zijn de verschillen tussen de grote steden en de kleine dorpen sowieso erg groot. We hebben met het team begeleiders alle documentaires van ‘Onze man uit Teheran’ gekeken. Deze geven een goed beeld. En voordat we vertrekken hebben we een skype afspraak met de Nederlandse ambassade in Iran. De spelers mogen dan al hun vragen stellen. Zo zijn we denk ik allemaal zo goed mogelijk voorbereid. Morgen mag ik na lang wachten eindelijk de visa van iedereen ophalen en deze week krijgen we de laatste vaccinaties. En dan kan het beginnen!”

Wilt u deze reis volgen? Volg Theater Totaal dan op Facebook of Twitter
Meer informatie over het internationale theaterfestival vindt u op de website van het festival

 

 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route