Eerste ervaringsdeskundigen Amerpoort ontvangen diploma

16 november 2016

Cliënten leren ervaringen delen tijdens training LFB.

’Samen sterk’ is de titel van de training voor ervaringsdeskundigen die 5 cliënten van Amerpoort, samen met 5 coaches hebben afgerond. Ze gingen met elkaar in gesprek, oefenden presentaties en leerden veel van elkaar: cliënten én coaches. Op 16 november ontvingen de deelnemers in het Utrechtse Stadion Galgewaard het diploma van deze training die werd gegeven door het LFB, de landelijke belangenvereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking. 

Het opleiden van ervaringsdeskundigen is eind augustus gestart vanuit het project ’Kennis Delen’ van het Expertisecentrum van Amerpoort. Het LFB leert cliënten samen met coaches (medewerkers) hoe je ervaringsdeskundigheid kunt omzetten in het delen van kennis. We vinden het belangrijk om als partners samen te werken met cliënten en hun netwerk. Die samenwerking is een verrijking voor zowel de cliënt als de organisatie.

Durf

Meer dan 20 cliënten reageerden 3 maanden geleden vol enthousiasme op de vacature ervaringsdeskundige. Enthousiast over het feit dat ze een opleiding kunnen krijgen en dat ze gehoord worden. Natuurlijk was het ook spannend, alleen al om te solliciteren. De groep ervaringsdeskundigen en coaches leerde elkaar beter kennen en had elkaar nodig, om net wat verder te durven stappen buiten de gebaande paden. De training heet niet voor niets ’Samen Sterk’. ”Als zij het durft, dan durf ik het ook”, zei Rick na een presentatie over zijn leven. Gaandeweg ontdekten de deelnemers hun talenten, die ze in hun werk kunnen inzetten.

Eerste groep

Op 16 november werd het harde werken, het lef en doorzettingsvermogen van de deelnemers beloond. Rick van de Berg, Celeste Sebel, Marjo van Leeuwen en Harry Grimminck werden onder luid applaus gediplomeerd als eerste groep ervaringsdeskundigen, samen met de coaches. Idman Nur kon er niet bij zijn, zij ontving al eerder haar diploma. Harry vertelt wat de training hem heeft opgeleverd: “Als voorzitter van de lokale cliëntenraad kan ik nu nog beter mijn verhaal doen. En ik kan anderen helpen om dat ook te leren.”

Aan de slag

En nu begint het pas echt, want de ervaringsdeskundigen hebben er veel zin in om aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld als trainer of adviseur, op veel verschillende plekken binnen en buiten Amerpoort om hun ervaringen en kennis te delen en zelf als belangenbehartiger op te treden. 

Deze winter volgt een groep verwanten een training in het delen van ervaringen. In 2017 gaan we een nieuwe groep ervaringsdeskundige cliënten opleiden. In het voorjaar volgt meer informatie en een oproep tot aanmelding.  

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route