College Soest op werkbezoek bij Het Leemveld

18 september 2014

Burgemeester Rob Metz van Soest was al eerder bij Het Leemveld op bezoek geweest. Dinsdagmiddag kwam hij voor de tweede keer en nam een aantal wethouders met zich mee om een kijkje te nemen op deze dagbesteding van Amerpoort. De burgemeester en wethouders Peter van de Torre (Wmo en Werk en Inkomen), Yvonne Kemmerling (Financiën), Jannelies van Berkel (Jeugdzorg) en twee beleidsmedewerkers werden hartelijk ontvangen door medewerkers, cliënten en ouders.

Manager Myrna Maassen leidde het college rond langs de diverse groepen. Cliënten van de WeGgroep vertellen over hun werk in de buurt. Zij halen zwerfvuil en lege flessen op in Klaarwater een wijk naast Het Leemveld, onderhouden het terrein van onder meer de Jeu de Boules De Gemshoorn en boerderij Het Gagelgat.

Daarna was Patrick aan de beurt om te vertellen over zijn baan bij het bedrijf Keune Haircosmetics in Soest. Vol trots liet hij één voor één de producten zien en deed heel precies voor hoe hij die inpakt en op een palet zet.“Namens de heer Keune mag ik u uitnodigen om ook bij Keune zelf te komen kijken”, besloot hij zijn verhaal. Daar heeft het college wel oren naar. Ze beloven een keer bij hem langs te komen.

Overgangsjaar

Het laatste halfuur was er tijd voor een gesprek tussen cliënten, ouders, (ambulante) begeleiders en het college. Meneer Aquino (vader van Emiterio) beet het spits af. “Hoe zit het met het vervoer? Kan mijn zoon vanaf 1 januari 2015 nog met het busje naar Het Leemveld komen?” Volgens wethouder Van de Torre is 2015 een overgangsjaar en verandert er nog niks. “Dan spreek ik u over een jaar weer”, reageerde meneer Aquino ad rem.

De moeder van Michelle vertelde over haar dochter Michelle: “Michelle is 20 en woont nog thuis. Ik word ook een jaartje ouder en wil dat zij op een dag uitvliegt en elders gaat wonen. Maar dat is voor haar een proces van jaren wennen. Moet ik haar nu opeens uit huis plaatsten? Dat wil ik niet en dat kan zij niet.” Voor het college is haar verhaal duidelijk. “We weten dat we te maken hebben met een kwetsbare groep en willen zeker dat het komend jaar de begeleiding zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Dit is bijvoorbeeld een situatie waar wij over in gesprek willen blijven met ouders en cliënten”, aldus wethouder Van Berkel.

Enkele ambulante cliënten stelden één voor één hun vraag. Chantal (26 jaar) vond het spannend; een burgemeester voor haar neus, maar vertelde toch kort haar verhaal. “Ik woon net zelfstandig en heb de hulp van een ambulant begeleider hard nodig. Houd ik deze begeleiding? Volgens wethouder Van de Torre blijft in het overgangsjaar 2015 alles nog hetzelfde. Maar wel gaat er met cliënten gekeken worden hoe dat anders kan in 2016. Misschien kan je geholpen worden door familie of mensen in de buurt en heb je minder begeleiding nodig van Amerpoort?”

We bijten niet

De beleidsmedewerker beaamde dat nog dingen onduidelijk zijn. “Maar in plaats van heel veel instanties, is vanaf volgende jaar de gemeente verantwoordelijk en kunt u bij ons terecht voor uw vraag over de zorg. Doe dat dan ook gerust. We bijten niet. En mocht het zo zijn dat u toch ergens anders moet zijn, dan zoeken wij dat voor u uit.”

Burgemeester Metz bedankte iedereen voor de gastvrijheid en hun verhaal. “Ik wil toch even zeggen dat ik al veel heb gezien in de gemeente, maar dat deze locatie heel bijzonder is. Ik hoor bij u onzekerheden en dat snap ik. Ik verzeker u dat de gemeente het zo goed en netjes mogelijk probeert te regelen. Maar ik weet dat veranderingen niet makkelijk zijn. Daarom is het belangrijk om goed naar elkaar te blijven luisteren. Bel ons op of kom naar ons toe.”

Manager Myrna Maassen neemt die uitnodiging van harte aan, want het goed regelen wordt volgens haar nog een enorme uitdaging. “Uiteraard blijft Amerpoort goede zorg bieden. Maar we moeten dat wel met 20% minder doen.”

 

Wij helpen u graag!

Meer weten over onze diensten of informatie over beschikbare plaatsen? Direct aanmelden? Onze medewerkers staan klaar voor alle (aanstaande) cliënten, hun verwanten en vertegenwoordigers.

Contact & Route