Michelle en Sem naar de Special Olympics

03 februari 2023

Van 17 tot en met 25 juni in Berlijn.

Van 17 tot en met 25 juni vinden de Special Olympics World Games plaats, in Berlijn. Dat zijn de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanuit Amerpoort doen Michelle en Sem mee. Michelle tennist en Sem speelt hockey. 

Sem: een echte teamspeler 

Sem (23) werkt in Grand Café de Lindenhof in Soest. Hij werkt in de keuken, achter de bar, in de bediening en de spoelkeuken. “Ik ben een echt mensenmens,” vertelt Sem. “Ik houd ervan om vrolijkheid te brengen. Samenwerken met collega’s vind ik ook heel leuk.” 

Zo is het ook op het hockeyveld. Sem: “Ik speel al hockey van jongs af aan, vanaf dat ik 8 of 9 jaar was. Al bijna 14 jaar sta ik op het veld als centrale verdediger. Maar je kan mij op het veld overal neerzetten. De communicatie met de spelers, het overpassen, dat vind ik leuk. Hockey is een echte teamsport. Er is niet zoveel geduw en getrek als bij voetbal.” 

Vorig jaar speelde Sem voor het eerst mee met het nationale hockeyelftal voor spelers met een verstandelijke beperking. En nu is hij aangemeld en ingeloot voor de Special Olympics in Berlijn.  Waar kijkt hij het meest naar uit? “Ik kijk uit naar de opening, het spelen in het team, het overpassen.  En ik hoop natuurlijk dat we bij de eerste tien komen of misschien wel een medaille halen.” 

Michelle: toch nog naar de Spelen 

Michelle (32) woont in Huizen, in een particulier ouderinitiatief waar Amerpoort zorg begeleiding biedt. Michelle zou in januari 2022 in de categorie schaatsen meedoen met de Special Olympics winterspelen in Rusland. Dat ging niet door, vanwege corona en de Russische inval in Oekraïne. “Dat was echt heel jammer. Alles was al geregeld en ik had er heel veel zin in”, vertelt Michelle. Maar Michelle kan niet alleen goed schaatsen. Ze kan ook heel goed tennissen. “Ik tennis al 20 jaar, het is een leuke sport om te doen. Lekker tegen de bal slaan. En het is natuurlijk ook leuk om een wedstrijd te winnen.” 

En na alle pech had Michelle nu geluk. Ze stond op de reservelijst. Toen er iemand uitviel, zat ze alsnog bij de selectie. Michelle: “Ik verheug me op de opening, ik hoop dat dat weer een grote happening is.” Michelles familie gaat in juni mee naar Berlijn om haar aan te moedigen. “Ik heb al eens meegedaan aan de Special Olympics in Athene, ook met tennis. Het gebeurt bijna nooit dat je dan nog een keer mag meedoen. Ik heb echt mazzel.” 

Over de Special Olympics 

Van 17 t/m 25 juni 2023 vinden de Special Olympics World Games 2023 plaats in Berlijn. Duizenden sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen, nemen het tegen elkaar op in 26 zomersporten en 2 extra demonstratiesporten. De 56 sporters van Special Olympics Team NL zullen actief zijn in 12 takken van sport; atletiek, bowlen, golf, gymnastiek, hockey, inline skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen en zwemmen.

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau