Bewoners Etrog naar 80-jarige herdenking Apeldoornsche Bosch

24 januari 2023

De Duitse bezetter deporteerde destijds 1400 patiënten en een groot deel van de medewerkers naar Auschwitz.

Maandag 23 januari was de herdenking van de deportatie vanuit Het Apeldoornse Bosch, precies 80 jaar geleden. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimde de Duitse bezetter de joodse psychiatrische zorginstelling Het Apeldoornsche Bosch. Ruim 1400 patiënten en een groot deel van de medewerkers worden op transport gesteld naar Auschwitz. 

Niemand heeft het overleefd. Na een treinreis van dagen, zonder voeding en medicatie kwamen ze in Auschwitz-Birkenau aan. Daar werd zelfs de gaskamer ze ontzegd en werden ze levend in een vuurkuil gegooid. Tijdens de herdenking op 23 januari zijn alle namen van de slachtoffers voorgelezen. Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven waren ook in Apeldoorn om de slachtoffers te herdenken.

Kranslegging

Rick Schepers, voormalig manager van Amerpoort, was bij de herdenking in het Apeldoornse Prinsenpark, met een groep Joodse bewoners van Amerpoort. “De herdenking was weer erg indrukwekkend en het meest ontroerende is als bewoners van Etrog hun krans leggen. Amerpoort is met Etrog een van de rechtsopvolgers van het Apeldoornsche Bosch. Joodse mensen met een verstandelijke beperking die nog in het Apeldoornsche Bosch hebben gewoond na de oorlog. Tussen alle officiële kransleggingen is deze echt betekenisvol!” Etrog is een Joodse groep binnen Amerpoort, die woont op locatie Hoenderberg 47.

Artikel Roxane van Iperen

Schrijfster Roxane van Iperen heeft een paar jaar geleden in Vrij Nederland een indrukwekkende reconstructie gemaakt van de deportatie in het Apeldoornsche Bos. Het hele artikel zit achter de betaalmuur, maar is wel te beluisteren. De vergeten slachtoffers van Het Apeldoornsche Bosch (vn.nl)

Herdenkingsfilm

In 2021 is in samenwerking met RTV Apeldoorn een herdenkingsfilm gemaakt waar leerlingen van CSO de Prinsenhof, de Koninklijke Scholengemeenschap in Apeldoorn, cliënten en medewerkers van het Sinai Centrum, zorginstelling Amerpoort – Etrog en ’s Heeren Loo in Apeldoorn een bijdrage aan leverden. Deze film is destijds gemaakt omdat een fysieke herdenking vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk was. 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau