Te veel hardrijders op Nieuwenoordlaan

12 april 2022

​​​Eind 2021 is een nieuwe snelheidspaal​ geplaatst op de Nieuwenoordlaan, locatie Nieuwenoord in Baarn. Deze ‘slimme’ paal registreert het verkeer dat langs rijdt en levert zo een schat aan data op. We hebben gekeken naar de verzamelde data van dece​​​​mber 2021 tot en met maart 2022 . Dat laat niet direct een mooi beeld zien van hoe we ons houden aan de maximumsnelheid, die op het hele woonpark 15 kilometer per uur is.

Temeer niet omdat in deze periode nog een dwingend thuiswerk-advies gold en er dus minder mensen op Woonpark Nieuwenoord kwamen. Maar misschien waren dat net de mensen die zich wél aan de maximum snelheid houden en gaat het beeld de komende tijd verbeteren.

Ook is dit maar een momentopname op één plaats. Zo wordt ook op andere plekken zoals de Rondweg of achter het hoofdgebouw langs te vaak te hard gereden. Dat is gevaarlijk voor onze bewoners die zich lopend, fietsend en op de skelter veilig moeten kunnen bewegen (en overigens altijd voorrang hebben).

De belangrijkste conclusies van onze paal:

  • Er kwamen bijna 21.000 voertuigen langs (ongeveer 175 gemiddeld per dag).
    Dit zijn aankomende voertuigen; met wegrijdende voertuigen is dit dus x2.
  • 61% van de auto’s hield zich niet aan de maximumsnelheid van 15 kilometer per uur.
  • De gemiddelde snelheid is 23 kilometer per uur (zie tabel onderaan voor verdeling)
  • Het is het drukst tussen 6-9 en tussen 14-15 uur.
  • De hoogst gemeten snelheid was: 64 kilometer per uur! Maar dit was een politie-auto, die assistentie moest verlenen aan een trauma-helikopter.

De komende tijd gaan we, samen met bewoners, vrijwilligers en Veilig Verkeer Nederland, snelheidscontroles houden op het woonpark. We krijgen daarvoor professionele laserguns. Daarna gaan we de paal weer uitlezen en krijgen we hopelijk een veiliger verkeersbeeld te zien. Ook krijgt de oude snelheidspaal een nieuwe plek op de Rondweg.​

Vragen? Ideeën? Meedenken of meewerken? Neem contact op met Veilig Verkeer Nieuwenoord: vvn@amerpoort.nl

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau