In anderhalf jaar gediplomeerd en wel aan het werk in de zorg

14 april 2022

Patrick Dallinga is vanuit Amerpoort de eerste afgestudeerde van de opleiding Goed voor Elkaar

Tien jaar geleden startte hij aan de politieacademie. Daarna verkocht hij e-bikes. En nu werkt hij, gediplomeerd en wel, als begeleider bij Amerpoort. Anderhalf jaar na zijn overstap naar de zorg ontving Patrick Dallinga op  29 maart als eerste afgestudeerde vanuit Amerpoort zijn MMZ niveau 4 diploma via de opleiding Goed voor Elkaar. “Ik ben heel blij met de plek waar ik terecht ben gekomen.”

Goed voor Elkaar is een opleiding voor zij-instromers. Sherpa en Landstede MBO in Harderwijk werken al langer samen in deze opleiding, Amerpoort sloot in 2019 aan. Sindsdien zijn er al 60 zij-instromers via Amerpoort begonnen met de opleiding Goed voor Elkaar. Ze werken in teams binnen Amerpoort, doen praktijktoetsen en leveren leerwerkprestaties in. Ze volgen verdiepende keuzevakken en krijgen op het terrein van Sherpa les van docenten van Landstede.  Studenten bepalen zelf hun studietempo. Zo past de opleiding zich op maat aan de student aan. En kan je dus als zij-instromer versneld een diploma medewerker maatschappelijke zorg (MMZ) niveau 4 halen. Amerpoort vergoedt de kosten van de opleiding.

Prachtig beroep

Patrick: “Al op de middelbare school wilde ik naar de politieacademie. Ik startte daar toen ik 19 was, werkte in Amsterdam met probleemjongeren, liep surveillance als assistent-politiemedewerker op de Wallen. Drie maanden school, drie maanden bureau Nieuwmarkt. Een geweldige leerschool. Politiesurveillant is een prachtig beroep, maar ik kwam erachter dat ik pas na 9 jaar zou kunnen doorgroeien naar de functie van agent. 

Daarom stapte ik na 2,5 jaar over naar een baan in de sales, van e-bikes. Ik kreeg mooie functies,  kon doorgroeien, heb veel geleerd. Maar een fiets verkopen, euro’s op de bank en een lease auto, daar haalde ik geen voldoening uit. Ik wilde met mensen werken en me blijven ontwikkelen. Werken en leren, dat in ieder geval. Al googelend kwam ik bij Amerpoort, waar Andrea van Diermen van recruitment me vertelde over de opleiding Goed voor Elkaar. Ik heb wel getwijfeld. Zo’n zelfsturende opleiding, zou dat voor mij werken? Ik voelde me ook wel oud om zo’n opleiding te doen, maar dat bleek niet terecht. Ik ben nu 29, in de klas zaten ook mensen van 40, 50 of 60 jaar.

Begeleiding

Ik ben heel blij met de plek waar ik terecht ben gekomen, De Ontdekking in Amersfoort.  Menno Tuite, praktijkopleider Goed voor Elkaar bij Amerpoort, ben ik dankbaar voor zijn enorme inzet. Bij De Ontdekking hebben mijn coördinerend begeleider Petra van Panhuis en praktijkopleiders Evelien Klaasen en Auke Begemann echt het verschil gemaakt. Goede begeleiding is een voorwaarde om de opleiding snel en goed te kunnen doen.

Ik kwam bij De Ontdekking omdat ik wilde werken met cliënten die kunnen praten. De Ontdekking is een woonlocatie in Amersfoort voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problematiek. Drank en drugs, dat kende ik al van het politiewerk. Maar hoe ga ik met deze gasten om?  Hoe kan ik een goede begeleider zijn? Het belangrijkste wat ik heb geleerd is hoe je de bal meer bij de cliënt kan leggen. Alles moet vanuit de motivatie van de cliënt komen  en je moet een lange adem hebben, anders werkt het niet. Dan leert de cliënt niks en bouw je als begeleider voor jezelf een enorme to-do-list op. 

Haalbaar

Voor iedereen die twijfelt over de opleiding: als je het wilt en er tijd in steekt, dan is het haalbaar in anderhalf jaar. Dat is prettig, omdat je er als zij-instromer er vaak eerst fiks in inkomen op achteruit gaat. Ik heb intussen een assessment bij Amerpoort gedaan om te kijken welk profiel me het meeste aanspreekt. In september start ik met de HBO-opleiding social work aan de christelijke hogeschool in Ede. Ik wil me blijven ontwikkelen.”

Meer weten over de opleiding Goed voor elkaar? Kijk op werkenbijAmerpoort.nl onder Leren en werken in de gehandicaptenzorg

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau