Oud-bestuurder Amerpoort Ton Caspers overleden

02 april 2022

Ton Caspers 1949 -2022 - Een ondernemende, charmante, charismatische bestuurder​

Ton Caspers was een ondernemende, charmante en charismatische bestuurder. Hij gaf ruimte en vertrouwen en was oprecht geïnteresseerd in cliënten, medewerkers en verwanten. Ton was welbespraakt en had veel feiten en dossierkennis; een slimme, snelle denker maar hij was ook eigenzinnig. Zijn loopbaan bij Amerpoort startte in juni 1999 en eindigde in mei 2012.

Ton startte in 1974 zijn loopbaan bij Stichting Samenlevingsopbouw in Delfzijl. Daarna werkte hij 6 jaar als directeur bij Stichting Samenlevingsopbouw in de Kop van Noord-Holland. Vervolgens werd hij bestuurder bij Stichting Eemsmond van 1985 tot 1990. Aansluitend werkte Ton als bestuurder bij Stichting De Heygraeff. Daarna werkte hij bij Stichting Maartenswouden. 

Hij heeft voor Amerpoort veel betekend. Veel organisaties konden onder zijn paraplu terecht. Onder zijn leiding fuseerde Amerpoort met Christophorus en ASVZ Utrecht en Peuterdagcentrum Irene. In deze belangrijke fase van groei en verdere uitbouw van Amerpoort was diversiteit een belangrijk doel. Toen had diversiteit nog een andere betekenis. 

Hij betekende veel voor de VGU (Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht) en Carante Groep. Na zijn loopbaan bij Amerpoort pakte hij veel bestuurlijke activiteiten op. Een voorbeeld daarvan is Stichting Mijn Eigen Thuis. Van 2003 tot en met 2011 was hij vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van Carante Groep. ​

Mensen mens 

Contact met cliënten was een van zijn krachten. Over zijn eigen rol was hij bescheiden. Een mensen mens, maar hij had ook veel gezag.  Als je met een goed plan bij hem kwam, onderbouwd met een goede motivatie, kon hij met je meegaan.

Ton betrok zijn hele omgeving bij het werk van Amerpoort. Dat gold ook voor zijn gezin. Alle drie de dochters - Sanne, Maaike en Vera - werkten bij Amerpoort. Ton was al 9 jaar weg bij Amerpoort maar hij bleef altijd geïnteresseerd op persoonlijk niveau maar ook als het ging om de ontwikkeling van de organisatie. Hij stond aan de wieg van Triple A, Etrog, Lunchroom De Onthaasting en De Foortse Brug. 

Je kon Ton voor alles strikken, van Wintertocht (in de rol van Vadertje Tijd, Sultan en de Kerstman). Hij werd veel gevraagd voor dit soort evenementen. En als het even kon, deed hij daaraan mee.

Liefde voor de zorg van verstandelijk gehandicapten

Ton had een jonger zusje met het syndroom van Down. Als jonge jongen heeft hij veel voor haar gezorgd. Zo bracht hij haar bijvoorbeeld altijd naar school voordat hij zelf naar school ging. Deze ervaringen hebben een belangrijke rol gespeeld in zijn liefde voor de zorg van verstandelijk gehandicapten. 

Ton vond het leuk om mensen mee te nemen naar Amerpoort. Hij was ook trots op de tentoonstellingen van kunstenaars van Amerpoort in verschillende musea zoals ‘Onze Lieve Heer op Solder’ en het Rijksmuseum. Hij genoot van evenementen als de Wintertocht en Namen Noemen.

“Werelden die bij elkaar komen; dat is waar het in de zorg om draait”, aldus Ton.

Bestuurder Amerpoort Ton Caspers ontvangt lintje

Bij zijn afscheid van Amerpoort ontvangt Ton Caspers een lintje uit handen van de burgemeester van Amersfoort.