Amerpoort vangt Oekraïense vluchtelingen op

31 maart 2022

Update 31 maart: de eerste vluchtelingen zijn gesetteld, een tweede groep is op komst

Met hulp van veel vrijwilligers en sponsoren is vanaf 17 maart de Paulinapolder in vliegende vaart klaargemaakt voor de komst van Oekraïense vluchtelingen met een beperking. En niet voor niets. De eerste groep van 4 mensen is zaterdag 26 maart aangekomen en inmiddels wat gesetteld. Deze week zijn ze een dagje naar Dierenpark Amersfoort geweest.

De kans is groot dat begin volgende week een tweede groep volgt, bestaande uit kinderen met begeleiders. 

Vrijwilligers en sponsoren

Sinds de eerste oproep op 17 maart zijn tal van mensen in actie gekomen. Collega’s, buren van de Paulinapolder, bedrijven, diaconale teams van kerken; ze doneren hun tijd, geld of goederen. “Zonder de inzet van vrijwilligers had dit absoluut niet gekund”, zegt Cherry Pols, manager bij Amerpoort. “Hun inzet maakt het verschil tussen mensen opvangen omdat ze een bed nodig hebben en mensen fijn opvangen in een warme omgeving. Mensen die uit een kapotte wereld komen, wil je een warm welkom geven.”

NPO Radio 1

Het programma Spraakmakers op NPO Radio 1 volgde de voorbereidingen in de week van 21 maart. Hieronder kunt u de uitzendingen (5 minuten per keer) beluisteren. 


Coördinatie

Binnen Amerpoort heeft een handvol collega’s naast het eigen werk een coördinatietaak rondom de opvang van vluchtelingen. Zij regelen dat er eten is, leggen contact met mensen die Russisch of Oekraïens spreken, coördineren de inzet van vrijwilligers en de ontvangst van spullen. 

De locatie Paulinapolder is nu behoorlijk op orde en krijgt dus volgende week een tweede groep bewoners. De eerste paar weken is er een begeleider vanuit Amerpoort aanwezig. In die tijd kijken we wat de vluchtelingen nodig hebben om het dagelijks leven op te pakken. Daarbij werken we ook samen met de gemeente Amersfoort. 

Mezenhof

De locatie Mezenhof wordt nog tot 12 april anti-kraak bewoond. Daarna beginnen we met het schoonmaken, opknappen en inrichten van het pand.

Bent u kent u iemand die Oekraïens of Russisch spreekt?

De kans is groot dat we straks mensen nodig hebben die kunnen helpen in de communicatie met de vluchtelingen. Of die misschien maatje willen zijn. Daarom willen we graag weten of er binnen of rond Amerpoort ook mensen zijn die Oekraiens of Russisch spreken.  Ben je of ken je iemand die Oekraïens of Russisch spreekt? Meld je dan bij Karlijn de Jong: k.dejong@amerpoort.nl. Spasibi / spasiba!

Vragen?

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau