Michelle blijft gewoon trainen tot de Spelen wel doorgaan

14 januari 2022

Door corona zijn de Special Olympics in Rusland uitgesteld.

Sinds half oktober gaat de wekker bij Michelle Angenent (31) op zondag al om kwart over zeven. Michelle woont in woongroep Mozart in Huizen. Elke zondagochtend staat ze in Amsterdam op de schaatsbaan om te trainen voor haar grote droom: de Special Olympics.

De wereldwijde Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking zouden eigenlijk nu, in januari 2022, in Rusland worden gehouden. Maar vanwege corona zijn de spelen een jaar uitgesteld. “Ik was wel teleurgesteld dat de Spelen werden uitgesteld. Maar ik ga gewoon weer een jaar hard trainen,” zegt Michelle.

Vechtsebanen

Als kind ging Michelle al vaak met haar ouders, broers en zus naar de Vechtsebanen in Utrecht. Vijf jaar geleden pakte ze het schaatsen weer op. De dubbele ijzers en doorlopers van toen zijn ingewisseld voor moderne klapschaatsen. “Ik vind schaatsen heel leuk om te doen. Lekker hard gaan, daar geniet ik van. Ik doe langebaanschaatsen en short track.” Michelle gaat wel meer dan gewoon hard; bij de landelijke wedstrijden voor de Special Olympics wint ze vaak, of wordt ze tweede. Sinds kort traint ze mee met het gewone team in plaats van het G-team. “Zo heb ik meer uitdaging. Wedstrijden doe ik wel met het G-team.”

Niet zo gek dus, dat haar Amsterdamse schaatsvereniging Michelle uitkoos om mee te doen aan de Special Olympics world games, die elke vier jaar worden gehouden. “Je stond zeker op de bank te springen toen je het hoorde,” plaagt coördinerend begeleider Saar van woongroep Mozart. Michelle knikt: “Ik hoorde het van mijn ouders, die hadden het van mijn schaatscoach gehoord. Ik ben de enige uit Amsterdam. In totaal gaan er 29 sporters en 9 coaches mee. Niet alleen schaatsers, maar ook sporters die langlaufen, skiën of snowboarden.”

Aftelkalender

Maar ja, nu moet Michelle nog een jaar wachten op het vliegtuig naar Kazan in Rusland. Vanwege de coronapandemie kan de organisatie de gezondheid van de sporters niet garanderen. Daarom zijn de Spelen verplaatst naar januari 2023. In september 2022 besluit de organisatie of het dan alsnog doorgaat. Op Michelles koelkast hangt een aftelkalender voor 100 nachten, maar tot Kazan is het nu nog meer dan 400 nachtjes slapen.

Michelle: “Mijn ouders zeiden al: houd er rekening mee dat het misschien wordt uitgesteld. Als het wel was doorgegaan, hadden we sowieso met veel coronaregels te maken gehad.” In de tussentijd blijft Michelle gewoon doortrainen, elke zondagochtend in Amsterdam. Om daar op zondagmiddag van uit te rusten. “Dan kijk ik graag schaatsen op televisie. Vooral Ireen Wust en Sven Kramer.”