Oud-bestuurder Van den Muijsenbergh overleden

09 november 2021

Cees van den Muijsenbergh was direkteur van Nieuwenoord van 1969 tot 1987.

Thuis in zijn woonplaats Goirle is afgelopen vrijdag, op 98-jarige leeftijd, mr C.W.F.H. (Cees) van den Muijsenbergh overleden. Hij was achttien jaar lang bestuurder ('algemeen koördinerend direkteur' zoals het toen heette) van Nieuwenoord. Daarmee was hij ook de eerste niet-medicus aan het hoofd van een gezondheidsinstelling.

Van den Muijsenbergh werd in 1923 geboren in Tilburg. Na het gymnasium en een studie rechten in Leiden, was hij hoofd personeelszaken van een steenkolenmijn en een wollenstoffenfabriek. In 1969 vertrok hij naar het midden van het land om direkteur te worden van het katholieke 'centrum voor geestelijk gehandicapten' Nieuwenoord.

Van den Muijsenbergh maakte schoon schip om het grote personeelsverloop te stoppen. Ook betrok hij ouders meer bij Nieuwenoord; voor die tijd uniek. Er werd flink gebouwd op het terrein. Van den Muijsenbergh wachtte daarbij niet altijd de vergunningen af. Hij liet Nieuwenoord gestaag groeien, zonder de publiciteit te zoeken. 

Ook buiten Nieuwenoord hield hij zich bezig met de gehandicaptenzorg en had hij talrijke bestuursfuncties in de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Hij was oprichter van regionale overleg- en samenwerkingsorganen en mede-oprichter en eerste voorzitter van de stichting 'Klik', dat een maandblad uitgaf en tegenwoordig een 'kenniscentrum voor de verstandelijk gehandicaptenzorg' is. In december 1987 nam hij afscheid van Nieuwenoord en werd opgevolgd door Leo van Beek.

In een speciale afscheidspublicatie werd Van den Muijsenbergh getypeerd: "Meer dan 18 jaar was hij de sterke as waar Nieuwenoord op draaide; was hij de aanblazer van aktiviteiten; de gangmaker van ontwikkelingen en veranderingen. Hij was de leider die alles zag en hoorde en zich overal mee bemoeide. Hij was er trots op dat hij vrijwel iedereen kende en wist wat hij aan ze had."

Op Nieuwenoord kende men hem "als die welbespraakte dominante figuur die zekerheid en werkplezier uitstraalde; als de onomstreden aanvoerder, die emotioneel sterk betrokken was bij bewoners en medewerkers." Veel van zijn uitspraken waren beroemd, zoals: "Vrijheid is het belangrijkste in 't leven; de vrijheid om jezelf te zijn. Dat geldt ook voor onze bewoners, maar dan moet je wel de middelen geven."

Van den Muijsenberghs naam leeft onder meer voort in de Stichting Mr. C.W.F.H. van den Muijsenbergh-Fonds, die financiële steun verleent aan instanties voor een optimaal leven en ontwikkeling van verstandelijk gehandicapten.

De wilde jaren - over het tijdperk Van den Muijsenbergh

'De wilde jaren' geeft een uniek beeld van de gebeurtenissen tussen 1970 en 1985 op Nieuwenoord, nu de grootste locatie van Amerpoort. De protesttijd van de jaren '60 brengt op alle fronten de democratisering op gang, ook op Nieuwenoord.

Speciale editie van 'Nieuwenoord nieuws' bij het afscheid van Van den Muijsenbergh, december 1987:

Van den Muijsenbergh.png