Prokkelweek start op 7 juni, Amerpoort doet mee

28 mei 2021

Minister Van Ark opent de Prokkelweek op 4 juni tijdens de online ProkkelParelParade.

Vrijdag 4 juni om 16.00 uur opent minister Tamara van Ark (VWS) de Prokkelweek van 2021. Die is dit jaar van 7 tot en met 12 juni. Ook Amerpoort doet mee met de Prokkelweek. 

Zo helpt dit jaar een team met ervaringsdeskundigen mee met het voorbereiden en organiseren van een BeleidsProkkel, bij het ministerie van VWS. Dit ministerie maakt beleid op het gebied van volksgezondheid, welzijn en sport. Bij deze Prokkel praten deelnemers mee over deze onderwerpen.​ De ervaringsdeskundigen van Amerpoort bedenken de werkvorm van de Prokkel. Bijvoorbeeld: doen we een quiz (met welke vragen?), gaan we werken met stellingen, of bedenken we iets anders om het aantrekkelijk te maken? En ook interviewen ze van tevoren de deelnemers: wie zijn zij, waarom doen ze mee en welke vragen ze hebben voor het ministerie?

Naast deze BeleidsProkkel zijn er nog veel andere BeleidsProkkels. Ook daar is Amerpoort bij betrokken. Zo doet een bewoner van Amerpoort als deelnemer mee aan de BeleidsProkkel bij het ministerie van OCW over onderwijs.

Opening

De landelijke Prokkelweek start 4 juni met de online ProkkelParelParade, een talkshow waar minister Van Ark te gast is. Ellis Jongerius (ervaringsdeskundige) en Marian Geling (Prokkelprojectleider) gaan in de ProkkelParelParade in gesprek met allerlei gasten over hun Prokkelactiviteiten.  Zo vertellen Erin en Evert wat ze zo leuk vinden aan het Prokkel-Ommetje. En vertellen cliënten, begeleiders en medewerkers van ’s Heeren Loo wat Prokkelen hen heeft gebracht.   

Natuurlijk is er ook aandacht voor de Prokkelweek zelf. Dit jaar van maandag 7 tot en met zaterdag 12 juni. 

Online BeleidsProkkels bij en met de overheid

Mensen met een verstandelijke beperking denken en praten mee over het beleid dat overheidsorganisaties maken. Deelnemers stellen vragen en geven vanuit hun hun eigen ervaringen input aan beleidsmedewerkers, zodat zij in de toekomst beter beleid kunnen maken voor deze doelgroep. Met medewerking van de ministeries van BZK, EZK, OCW, SZW en VWS. Daarnaast doet ook de Nationale ombudsman, SVG en UWV actief mee. Bijzonder is de BeleidsProkkel met de VNG. Onder de noemer ‘Iedereen doet mee in de gemeente’ gaan zo’n 40 duo’s daarover met elkaar in gesprek.

Landelijk projectleider Marian Geling: “Het is mooi om te zien dat bij het maken van beleid de mensen om wie het gaat, er zelf steeds meer bij betrokken worden. Dat zorgt voor een beter beleid én het doet ook wat met de mensen zelf. Ze worden zelfverzekerder, kunnen en durven beter aan te geven wat ze nodig hebben. En wethouders en beleidsmakers geven op hun beurt aan dat zij heel erg blij zijn met de openheid van hun inwoners met een verstandelijke beperking. Het geeft hen meer inzicht hoe je op een prettige manier rekening kunt houden met belangen én wensen van hun inwoners”.

Naast de meer serieuze onderwerpen is er ook aandacht voor menselijk contact en bewegen. 

Prokkel-ommetje

Wandelen, samen of alleen. Het Prokkel-ommetje helpt daarbij. Al bijna 200 mensen hebben de app Ommetje gedownload, wandelen mee in het team Prokkel-ommetje en dagen hiermee zichzelf, collega’s en/of cliënten uit gezond bezig te zijn. Om het nog wat leuker te maken verloot Stichting Prokkel elke maandag prijzen onder de actieve wandelaars.  Ook staat het Prokkel-ommetje op het vrijwilligersplatform NLvoorelkaar. Binnen een week meldden via dit platform al tientallen vrijwilligers zich aan. Stichting Prokkel matcht hen met een wandelmaatje met een verstandelijke beperking, zodat zij samen een ommetje kunnen lopen. Een bijzondere manier om kennis te maken met elkaar én elkaars leefwerelden. 

Mega Prokkel Bingo

Donderdagavond 10 juni tussen 18.30 en 21.00 uur is er een grote landelijke online bingo in samenwerking met zorgorganisatie De Zijlen (partner van stichting Prokkel). Vanuit het hele land meldden woongroepen, dagbestedingslocaties en overige geïnteresseerden zich aan, er zijn maar liefst 500 kaarten verkocht. Er zijn leuke prijzen te winnen, aangeboden door stichting Prokkel en enkele van haar partners: Cordaan, De Trans en UWV.   

Alle activiteiten op Prokkel.nl

Een overzicht van alle Prokkelactiviteiten is hier te bekijken.

 

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau