Mozaïek personeelsflat nu in vernieuwd Cultureel Centrum

01 mei 2021

Kunstwerk van Stokhof de Jong nauwgezet gerestaureerd.

In 2019 is de voormalige personeelsflat op Nieuwenoord met de grond gelijk gemaakt. Vóór de sloop ontstond het initiatief om het glas-in-lood-tafereel uit het trappenhuis te redden. Zo geschiedde. Van het glas-in-lood werden vier grote panelen van gemaakt van één bij twee meter. Deze panelen hebben een plek gekregen in de Boszaal van het vernieuwde Cultureel Centrum.

Kerkelijk gevoel

De Boszaal wordt gebruikt voor vergaderingen, trainingen en evenementen, maar ook voor kerkvieringen. Het was een grote wens van voorganger Annemieke Kappert om de glas-in-lood-panelen een plek in ‘de kerk’ te geven. Hoewel de voorstellingen op de panelen niet kerkelijk zijn, geeft het glas-in-lood toch een ‘kerkelijk gevoel’. De panelen beelden de vier universele elementen water, aarde, lucht en vuur uit. Zo zijn onder andere de zon, de maan, sterren en reeën te onderscheiden.

Abraham Stokhof de Jong

De glas-in-lood-voorstelling is naar alle waarschijnlijkheid oorspronkelijk gemaakt door de Soester kunstenaar Abraham Stokhof de Jong (1911-1966). Glas-in-lood atelier de Witte Raaf uit Amersfoort, heeft het mozaïek gerestaureerd en er de vier panelen van gemaakt.

Terras is open

Het Cultureel Centrum is vanwege corona nu alleen geopend voor interne bijeenkomsten die noodzakelijk zijn voor de continuïteit van zorg. Wel is het terras van Grand Café Nieuwenoord weer toegankelijk voor iedereen en kan men terecht voor heerlijk broodjes, warme soep en verkoelende drankjes bij de Foodtruck die voor de deur staat. Wellicht een mooie gelegenheid om even om de hoek van de Boszaal te spieken en de glas-in-lood-panelen te bewonderen?

Wij helpen je graag!

Heb je een zorgvraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? De consulenten van het Klantbureau staan klaar voor (aanstaande) cliënten, familie of vertegenwoordigers en verwijzers. 

Klantbureau